Hihetetlenül pusztító nyár várhat ránk: a meteorológusok aggódnak

2018. április 16., hétfő




Az elmúlt években és a múlt hetekben tapasztalt szélsőségesen meleg és kiszámíthatatlan időjárás csak fokozódhat a nyár második felében. Készüljünk fel a legrosszabbra?

Hamarosan visszatérhet a nagyon megterhelő, extrém meleget ígérő kánikula.

A helyzet azonban az, hogy a meteorológusok egy része kissé aggódik, mert ezen a nyáron már olyan erős és kitartó, több napon, vagy akár heteken át tartó száraz hőhullámok tombolhatnak majd hazánkban, amik jelentősen megterhelik az egészségünket.

Rendre arról beszélnek az emberek, és a közvélemény, valamint a média, hogy egyre súlyosabb következményei lehetnek a jövőben a globális felmelegedésnek, és az így keletkező extrém időjárásnak.

Nem elég, hogy néhány hete a Budapestet több özönvíz lepte el az elmúlt nyarakon, mely a közlekedést is megbénította, és máshol diónyi, vagy még nagyobb méretű jégesők tomboltak, a 20 fokos hőingásokat hatalmas hőhullámok választják el.

Olyan hőhullámok, melyek extrém mértékben igénybe veszik a fiatalok és öregek, de főleg az idősek szervezetét.

Az elkövetkező hetekben hónapokban jelentősen megnövekedhetnek az olyan esetek, amikor a mentőknek ki kell menniük a hőségben szenvedő emberekhez hazánkban is.

Mindemellett az UV sugárzás mértéke is drasztikussá vált, nem véletlen, hogy egyre több jelentés szerint a DUPLÁJÁRA emelkedett a bőrrákos megbetegedések előfordulása.

Az UV-sugárzás ezeken a napokon ismét elérheti az extrém erős fokozatot, ezért nem ajánlott hosszabb ideig a napon maradni.

Olaszországban és a Balkánon hosszú, forró nyár ígérkezik és különösen júliusban, illetve augusztusban veszélyes hőséghullámok lehetnek. Legalább egyszer lehet számítani egy hétig tartó ilyen extrém forró időszakra.

Az átlaghőmérséklet 32 fok körül lesz a nyár folyamán. A hőséghullámok idején azonban a melegrekordok is megdőlhetnek – mondta Alan Reppert, a AccuWeather vezető meteorológusa.

A régióban a nyáron a másik komoly problémát a szmog és ezzel a levegő minőségének romlása okozza majd. Nagy lesz az aszály lehetőségének kockázata is, a nyári hónapokban valószínűleg igen kevés csapadék lesz Dél- és Kelet Európában.

A meteorológusok szerint az elkövetkező 10 évben klímakatasztrófa következhet be nem csak az egész bolygón, de hazánkban is.

A Kárpát-medence bár egyfajta védelmet biztosít egyes ciklonokkal szemben, nagyságrendekben mérhetően azonban nem képes megakadályozni a globális időjárás betörését.

Éppen ezért nem árt, ha felkészülünk arra, hogy pokoli hőség söpörhet majd végig évről-évre, és az átlaghőmérséklet több fokot is emelkedhet, ami már az egészségre káros mértéket fogja elérni.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány rekordok klímaváltozás időjárás felmelegedés előrejelzés


Megtekintések száma: 17457





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet