Hiszed vagy sem, de az orvosi kannabisz már Magyarországon van!

2017. szeptember 28., csütörtök




Ezt kell tudni róla!

A marihuána hihetetlen mértékben terjed a világban, nem véletlenül. Számtalan ma már bizonyított gyógyhatása van, mindemellett igen ígéretes a rák kezelésében.

Konkrétan sokan azt gondolják róla - és ezt számos tudományos kísérlet is igazolja - hogy hatásos lehet a daganatokkal szemben.

Legutóbb a német parlament legalizálta az orvosi füvet, nemrég a lengyeleknél is legálissá vált, és ilyenkor sokan kérdezik rendre, hogy Magyarországgal mi a helyzet.

2016-ban egy szakmai konferencia zajlott róla, idején azonban megtörténhetett szép csendben a nagy áttörés úgy, hogy az emberek nem is tudtak róla.

A 2016-ban indult és jelenleg bejegyzés alatt álló Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE), ami azt tűzte ki céljául, hogy "elősegítsék a kannabisz (Cannabis sativa) növénnyel és annak hatóanyagaival végzett hivatalos orvosi és gyógyászati alkalmazások terjesztését".

Ugyan hosszabb távon az egyesült a teljes egészségügyi legalizációt szeretné elérni, rövidtávon reálisabb célokra koncentrálnak: azokat a kannabisz hatóanyagú gyógyszereket szeretnék bevezetni a magyar egészségügybe, melyeket Európa számos országában már évek óta sikerrel alkalmaznak.

Ilyen gyógyszer a Sativex, amit már 10 más országban felírnak az orvosok. A szert elsősorban görcsökre és fájdalmakra írják fel.

Itt jön az érdekes rész, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy jó a kezelhetetlen daganatos fájdalom és a reumás ízületi gyulladás enyhítésére is.

Az első hivatalos igénylés a gyógyszerre nemrég érkezett meg, vagyis valamilyen folyamat elindulhatott...

Egyelőre az orvosok egy része még ugyan ellenáll, de egyre többen vélekednek úgy, hogy az elkövetkező években komolyan felmerülhet a kannabisz legalizálás Magyarországon is.

Sokak szerint az orvosoknak a hozzáállásában rejlik a kulcs:

"A személyes tapasztalatom az, hogy az orvosi szakma magját nem érdekli, mi történik a nagyvilágban. A kannabisztól függetlenül is látni példát arra, hogy itthon egy gyógyszert nem használnak vagy csak egyetlen dologra írnak fel, míg Németországban öt másik betegségre is felírják."

„Nem azt tartjuk a legjobb megoldásnak, hogy a kannabisz csak gyógyszer formájában legyen elérhető, ezt mindenképp ki szeretnénk szélesíteni. De ez egy jó belépő, hogy a szakma és a közvélemény megismerje és elfogadja.” - jelentette ki az egyesület.

OSZD MEG másokkal is!

egészség orvostudomány feltáró kannabisz


Megtekintések száma: 168967





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet