HIV-fertőzött vérrel szennyezett narancs jelent meg a nemzetközi piacon?

2018. április 29., vasárnap




Az elmúlt időszakban többször számoltak be HIV-fertőzött narancsokról a világ különböző pontjain. Van alapja a félelemnek, vagy az egész csak vaklárma?

Néhány évvel ezelőtt jelentek meg először a fertőzött vérrel befecskendezett narancsokról szóló hírek először. 

Az első külföldi hírben, hírfoszlányokban még csupán egyiptomi piacokon találtak „c” vírussal fertőzött vért a narancsban.

Az ezt követő időszakban a hírek szerint már más országokban is, így Algériában majd Líbiában is találtak hasonló fertőző gyümölcsöket.

hiv-fertozott-vernarancs-2

Nemcsak gyümölcsökkel, de más élelmiszerekkel (például üdítők, gyümölcskonzervek) kapcsolatban is jelentek meg hasonló hírek.

A hírek arról nem szólnak, hogy hogyan került bele a fertőzés a grapefruitokba, vérnarancsokba, azonban erre vonatkozóan több teória látott napvilágot.

Az egyik forrás szerint a fertőzött vérnarancsokat szándékosan fecskendezték be HIV vírussal olyan beteg emberek, akik valamiféle vallási szekta tagjai lehetnek.

Így akarják az egész világot megbetegíteni, majd később a romba és nyomorba taszítani.

Egyes források és hírek HIV.fertőzött banánokról is szólnak

Mások úgy vélik, hogy ha a hírek valóban igazak, akkor csak elszigetelt esetekről lehet szó, ahol HIV fertőzött dolgozók vére kerül bele - elég hihetetlen módon valahogy - a vérnarancsba.

Egyesek szerint azonban ez nem a fertőzés jele, hanem egy olyan vérnarancs fajta látható a képen, melynek húsa csak foltokban pirosodik, ez okozza azt a hatást, mintha helyenként vér lenne bele fecskendezve.

Elviekben nem lenne fertőzőképes

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján az ilyen szennyezett narancs nem lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul.

A narancsra jellemző savas közeg is kifejezetten kedvezőtlen a vírus számára. Emellett a külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Más szakemberek azért ennyire nem tartják elképzelhetetlennek a fertőzőképességet, legalábbis elméletben. Ugyanis bár még nem találkoztak, csak néhány egyedi esettel világszerte, teljes mértékben nem zárható az ki, hogy egy ily módon megfertőzött gyümölcsbe egy mutálódott HIV vírust juttassanak be, ami túléli a savas közeget.

Ha ez bekövetkezik, és egy kellően legyengült immunrendszerű alany fogyasztja azt el, vagy az elfogyasztás közben nagyobb hámsérülés, vagy seb található a kezén, akkor a fertőzés, igaz csak elviekben, de bekerülhet a szervezetébe.

Az emberek immunrendszere 99%-ban megölné ezeket a vírus részecskéket, azonban ha a fenti körülmények mind együtt állnak, akkor elképzelhető lenne, hogy valaki ténylegesen megfertőződjön a gyümölcsben terjedő vírussal, de ez a veszély nem áll fenn!

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség összeesküvés egészség betegség


Megtekintések száma: 29357





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet