Hivatalos: 7 és fél milliárdan élünk a bolygón

2016. december 15., csütörtök




2014-ben még csak 7,2 milliárdan voltunk a bolygón. Az emberiség populációs létszáma vészes ütemben növekszik. 2100-ra pedig 14-15 milliárdan lehetünk. De vajon ez meddig tarthat? Pusztító világjárvány szabályozhatja majd a populációt?

Elképesztő ütemben zajlik az emberi faj létszámának drasztikus mértékű növekedése, ugyanis a legfrissebb adatok szerint naponta naponta 200 ezer új emberi egyed születik a bolygón.

Ez önmagában is bődületes szám, ahhoz viszonyítva pedig pláne, hogy a 2000-res évek elején voltunk körülbelül 6 milliárdan a Földön.

A jelek szerint pedig már a 7 és fél milliárdos lélekszámot is átléptük, és a növekedés üteme még jobban fel fog gyorsulni.

Jóval több a születés, mint a halálozás

A jelenlegi tendenciák szerint a bolygón a születések száma jóval több, mint a halálozásoké. Vagyis, ha naponta 200.000 ember születik, akkor legalább 100.000 ember meg is hal. A halálozás-születés aránya és viszonya soha az emberiség történetében még nem volt ilyen jó.

Ugyanakkor némileg aggasztó is, hiszen annyira gyors az emberi faj szaporulata, hogy évtizedeken belül kinőhetjük a bolygót.

Az emberiség elszaporodásáért a tudomány által kialakított technológiai alapú, biztonságos világ fele. Noha megfigyelték, hogy a nyugati társadalmakban egyre kevesebb gyerek születik, azonban a világszintű tendencia továbbra is növekszik.

2100-ra népességválság jöhet

A növekedés mértéke veszélyeztetheti nemcsak a bolygó erőforrásait, hanem azt is, hogy egyáltalán fennmaradjunk.

Vagyis ellentmondásos módon a fajunk létszámának jelentős léptékű növekedése ahhoz vezethet, hogy kipusztulunk. Sok évnyi evolúció kellett ahhoz, hogy elérjük az 1,5 milliárdos létszámot, de onnantól kezdve jelentősen elkezdett lerövidülni az emberi szaporulat időszaka.

Csak 100 év kellett ahhoz, hogy 4,5 milliárdos növekedéssel 2000-ben elérjük a 6 milliárdos létszámot és alig kellett több másfél évtizednél, hogy 7,5 milliárdra hízzon a populáció.

Könnyen belátható, hogy 2050-re már 10 milliárdan lehetünk, de 2100-ra pedig akár 14-15 milliárdan, amit már sokak szerint nem fog elbírni a bolygó.

Pusztító világjárvány szabályozhatja majd a populációt

Sokak szerint nem fogjuk elérni a 10 milliárdos létszámot sem, mert globális világjárvány fog kitörni, mely újra 1-2 milliárdra fogja leredukálni a létszámunkat.

Ilyen evolúciós szempontból egyfajta fékezőként működő, tisztító jellegű járványt már több elszaporodó fajnál megfigyeltek egyes helyeken. A jövőkutatók és a biológusok szerint nagyon nagy az esélye, hogy az elkövetkező 70-80 évben valóban felüti a fejét valamilyen olyan vírus vagy kórokozó, mely viszonylag gyors ütemben tisztíthatja meg a bolygó nagy részét tőlünk.

tudomány hihetetlen az emberiség jövője


Megtekintések száma: 22665





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet