Hivatalos jelentés: 2019 júliusa volt legforróbb hónap a Földön

2019. augusztus 5., hétfő
Jön 2020 legnagyobb kílmapokla az előrejelzések szerint...

A feljegyzések 1880-as kezdete óta a legmelegebb hónap lehet az idei július a Földön az előzetes adatok szerint, ráadásul egy, a júniusi hőmérsékleti rekordokat megdöntő hónap után, közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

A WMO a hónap első 29 napjának adatai alapján jutott arra a következtetésre, hogy az idei július legalább ugyanolyan meleg lesz, mint az eddigi legmelegebb hasonló hónap, 2016 júliusa, vagy kicsivel talán még annál is melegebb.

Három éve július hónap globális középhőmérséklete 0,87 Celsius fokkal haladta meg a 20. század átlagát, a 15,8 fokot.A WMO szerint az idei magas júliusi hőmérséklet azért is figyelemre méltó, mert idén nem jelentkezett a melegedést okozó csendes-óceáni meteorológiai jelenség, az El Nino, amely 2016-ban közrejátszott a hőmérsékleti rekord létrejöttében.

„A klímaváltozás gyorsabb ütemben halad előre, mint mi” – ezekkel a szavakkal csúcstalálkozót hívott össze New Yorkba szeptember 23-ra, mivel egyes országok nem tartják be a 2015-ös párizsi klímaegyezményt.

Annak a legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. A kívánt cél azonban másfél fok.

„Tudatában vagyunk azonban annak, hogy ha még teljes mértékben is betartjuk a párizsi megállapodás kötelezettségvállalásait.

Így is legalább 3 Celsius-fokos növekedéssel kell szembenéznünk az évszázad végére, ami katasztrófát jelentene az élet számára”.

Az ENSZ-főtitkár arról is beszélt, hogy a helyzet csak rosszabbodni fog, „hacsak nem cselekszünk ambiciózusan és sürgősen”.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány időjárás felmelegedés


Megtekintések száma: 14297

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet