Hizlalnak az antibiotikumok?

2016. március 1., kedd
Döbbenetes felfedezés: hízékonyabbak, kövérebbek azok a gyerekek, akiknek szervezetében viszonylag nagy mértékben fedezték fel állatgyógyászatban használt antibiotikumok maradványait kínai kutatók. [dropcap]A[/dropcap] sanghaji Fudan Egyetemhez tartozó iskola közegészségügyi területtel foglalkozó munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy

az olyan termékek hosszan tartó fogyasztása, amelyek antibiotikummal kezelt állatokból készültek, egyértelműen összefügg a gyermekek testsúlynövekedésével.

allat-oltas A megvizsgált 586 nyolc és tizenegy év közötti gyerek nyolcvan százalékának vizeletmintájában összesen huszonegy féle antibiotikumot fedeztek fel. A szakemberek megállapították, hogy azon gyerekek hajlama az elhízásra, akiknek szervezetében magasabb koncentrációban mutatták ki ezeket, körülbelül két-háromszor magasabb, mint a társaikéban. Az összefüggést az állatgyógyászatban használt szerekkel “szignifikánsnak” nevezték a kutatók és azt is megállapították, hogy a fiúk veszélyeztetettebbek, mint a lányok.

A humán gyógyászatban használt antibiotikumok és a gyerekek túlsúlya között egyelőre nem találtak kapcsolatot, de későbbi kutatások során állapíthatják meg ezt teljes bizonyossággal.

[caption id="attachment_6568" align="aligncenter" width="740"]gmo-csirke Nem csak az állatokra hat ki a hízékonyság, hanem az állatokat elfogyasztó emberre is.[/caption] A kockázati tényezők között megemlítették a különböző állatgyógyászati szerek maradványaival szennyezett ivóvízforrásból származó vizet is. A Kínai Tudományos Akadémia egy tavalyi tanulmánya megállapította, hogy Kína középső és keleti országrészében a folyók többségében magas az ilyen gyógyszerek által okozott szennyeződés.

Kínában közismert tény, hogy elsősorban a szarvasmarha és a baromfi kezeléséhez túlzott mértékű antibiotikumot alkalmaznak az állatorvosok.

A világ antibiotikum-felhasználásának a feléért Kína volt a felelős 2013-ban. Ez nagyjából 162 ezer tonnának felelt meg. A gyógyszerek 52 százalékát kapták állatok.


Megtekintések száma: 1695

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet