Hogyan fogják felvenni velünk az idegenek a kapcsolatot?

2016. március 11., péntek




Fogják majd az első általunk sugárzott jeleket

Ez a legvalószínűbb. Erre épít Robert Zemeckis hírhedt Kapcsolat című filmje is. A film szerint a Hitleri Németországban sugárzott Olimpiai közvetítés volt az első olyan sugárzott adás, mely kijutott a világűrbe, és végtelenül terjedni kezdett.


kapcsolat

A Kapcsolat című filmben Hitlerrel üzentek nekünk az idegenek.[/caption]

Az idegenek ezt a jelet több évtizeddel később észlelték, majd válaszüzenetet küldtek rádióhullámok formájában.

Valószínűleg a való életben is ez lehet a forgatókönyv. Sőt, az sem kizárt, hogy valahol már egy hasonló fejlettségi szinten lévő civilizáció már észlelte a jeleinket, de még nem érkezett meg tőlük rá a viszontválasz.

uzenet-egy-masik-civilizaciotol

Hiszen mi is, és minden bizonnyal más civilizációk is hasonló, mesterséges jeleket keresnek a kozmoszban, hiszen ezek a legárulkodóbb jelek egy esetleges idegen faj létezésére.

Megtalálják a Voyagert

Egy másik lehetséges elmélet szerint a Voyager szondát – mely több évtizede szeli már a csillagokat – találja majd meg egy fejlett, értelmes faj.

voyager

A Voyager jelenleg a Földtől legtávolabb juttatott ember által épített szerkezet. A legtöbb becslés szerint már elhagyta a naprendszer határát, és a mélyűr felé tart.

voyager-1

A Voyageren még egy aranytáblát is elhelyeztek, valamint egy lemezt, mely különböző hanganyagokat tartalmaz a Földről. Ha valaki megtalálja, a lemezen álló kozmikus, matematikai jellegű térkép segítségével nagy valószínűséggel be tudja majd azonosítani a szonda származási helyét.

Észlelik bolygónkon az életet

Az sem lehetetlen, hogy észleljék a bolygónkon – élet hatására – kialakult légköri változásokat. Ma már ezeket mi is meg tudjuk figyelni rendkívül távol eső bolygók esetében, nemrégiben találtunk is több Földhöz hasonló, lakható bolygót a világegyetemben.


Lakható bolygók: a Földet talán már más civilizációk is észrevették. Lakható bolygók: a Földet talán már más civilizációk is észrevették.[/caption]

Ahogy mi, úgy ők is kiszúrják, ha egy bolygó potenciálisan lakható, a további megfigyelésekkel pedig hamar rájönnek, hogy a légkörben életre utaló tevékenységek zajlanak, arra utaló jelek mutatkoznak.

Az is elképzelhető, hogy – ha fejlettebb fajról van szó – a nagyobb városok fényeit is látják a felvételeiken.

Féreglyukon át

Talán a legmeglepőbb, legváratlanabb esemény akkor következne be, ha egy féreglyukon át, szinte a semmiből bukkannának elő az idegenek.

fereglyuk-1

Ez lehetne véletlenszerű is, de úgy is történhet, hogy korábban már életre, civilizációra utaló jeleket figyeltek meg bolygónkon, és egy messzi galaxisból, féreglyuk segítségével látogatnának meg minket.

fereglyuk-2

Ez lenne számukra az egyetlen racionálisan is járható út, hiszen még a legmodernebb eszközökkel, fénysebességű űrhajókkal is rengeteg ideig tartana egy esetleges utazás.

Ide sodródnának

Egy érdekes felvetés azt taglalja, hogy az idegenekkel való találkozás sokkal prózaiabb lesz, mint azt gondoltuk.

idegen-anyahajo-afrikaban

Lehet, hogy csupán idesodródnak, egy óriási sérült anyahajón, rendkívül rossz kondícióban, akárcsak a District 9 című sci-fi mozifilmben.

Ez esetben sokkal elesettebbnek tűnnének, mint mi magunk, noha fejlettebb technológiával fognak rendelkezni, mint mi, hiszen képesek a csillagközi anyahajó építésére.

Gyarmatosító szándékú kutatás

Elképzelhető, hogy az idegenek eleve gyarmatosító szándékkal térképezik fel az univerzum csillagrendszereit.

Potenciális terjeszkedők, és új lakható, birtokba vehető bolygók után kutatnak, nem számít él-e rajta értelmes élet, vagy sem.

idegen-invazio

Ha egy faj biztosra akar menni, és biztosítani akarja jövőjét több planétát kell az irányítása alá vonni. Így ha az egyiken az adott kolónia kipusztulna, a faj továbbra is fennmaradna más bolygókon.

 

Első találkozások

Az első találkozásról szintén megoszlanak a vélemények. Az a legvalószínűbb, hogy békés szándékkal érkeznek majd, egyfajta kíváncsi megfigyelő szerepben. Nem lesz teljesen zökkenőmentes a kapcsolatfelvétel, mert óriási kulturális és életmód béli eltérése lesznek közöttünk, így először a kommunikációs hidakat kell majd kiépíteni.

elso-talalkozas-az-idegenekkel

Éppen emiatt az első „tárgyalások” feltehetőleg szimbolikában fognak zajlani. Olyan jeleket fogunk egymás felé kommunikálni - valószínűleg matematikai nyelven – amit mindkét fél megért.

Hogy mi lesz ezután, az már nehéz kérdés. Egy azonban bizonyos, az emberi faj életére nagy hatással lesz, ha valaha felveszi velünk egy másik faj a kapcsolatot. Evolúciós ugrásnak, óriási technikai fejlődésnek leszünk kitéve, arról nem is beszélve, hogy bebizonyosodik: nem vagyunk egyedül a világegyetemben.


Megtekintések száma: 7175





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet