Hogyan hat a gyerekekre a koronavírus a harmadik hullámban?

2021. április 11., vasárnap




A szakértő válaszolt az ATV-ben.

A kórkép rendkívül változatos és súlyos megjelenésű, így mind a diagnózisa, mind terápiája komoly kihívásokkal jár. Ezeknél a betegeknél közös tünet a több napja tartó magas láz, lehet sebészeti kórképeket utánzó erős hasi fájdalom, hányással vagy hasmenéssel, gyakoriak a bőrtünetek, valamint a kétoldali kötőhártya gyulladás. 

A labor paraméterek rendkívül súlyos gyulladást igazolnak és a teljes vérképben gyakori egy akár több komponens alacsonyabb száma. A betegek többségénél jelen van valamilyen szív érintettség, ami manifesztálódhat ritmuszavarban vagy szívizom gyulladásban is, ami a szív súlyos működészavarát okozhatja. Sokszor hasonlítjuk ezeket a betegeket a gyermekgyógyászok által jól ismert gyulladásos betegséghez, a Kawasaki szindrómához, amely főleg 5 éves kor alatti gyermekeknél jelentkezik, de azt fontos kiemelni, hogy a MIS-C-ben szenvedő gyerekek általában jóval idősebbek, (döntő többségében kamaszok) és a betegség jóval súlyosabban is zajlik.

A MIS-C-ben szenvedő betegeknél tudott vagy feltételezett SARS-CoV-2 fertőzés zajlott le kb. 2-4 héten belül, tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel, így fontos olyankor is erre a kórképre gondolni, ha a gyerekeknél nem zajlott koronavírusfertőzés típusos tüneteit mutató betegség.

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben eddig már tíznél is több beteget kezeltünk sikeresen, akiknek többsége súlyos állapotuk miatt intenzív osztályos kezelést is igényelt. 

Az intenzív osztályos kezelést az esetek többségében a folyadék adással nem korrigálható alacsony vérnyomás tette szükségessé, de voltak olyan esetek, ahol légzési elégtelenség vagy súlyos szívritmus zavar volt az intenzív kezelés indoka. Ezeknek a gyerekeknek az ellátása igazi multidiszciplináris feladat, mely számos szakma szoros együttműködését igényli, mely a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben rendelkezésre áll. Intézetünk az ország egész területéről folyamatosan fogadja ezeket a gyermekeket és szakmai tanácsadással is segítjük a más intézetekben dolgozó kollegák munkáját.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 36853





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet