Hogyan nézünk majd ki a jövőben?

2016. január 25., hétfő




Kopoltyú, fehér bőr, hatalmas lábujjak? Mi fog történni fajunkkal, ha extrém hideget, vagy megnövekedett tengerszintet kell elviselnie? Lehet, hogy új otthont kell majd keresniük leszármazottainknak?

Aglobális felmelegedés-elmélet remek táptalaja a tudományos-fantasztikus alkotásoknak. Vajon hogyan fog kinézni a jövő embere, ha a Föld éghajlati viszonyai drasztikusan megváltoznak?

A kérdést a Syfy csatorna tette fel, és rögtön elképzelt három olyan körülményt, amely akár meg is valósulhat a jövőben. Ezután megkértek egy tudóst, gondolja végig a lehetőségeket. A paleoantropológus Dr. Matthew Skinnernek van egy-két egészen különös elképzelése.

Az elején le kell szögeznünk, hogy a Kenti Egyetem tudósa sem tud biztosat mondani. Bár szakemberként van rálátása az emberi faj fejlődésére, az általa meghatározott változások csak bizonyos körülmények között jöhetnének létre. Milyen evolúciós változásokat képzelt hát el Dr. Skinner? A legérdekesebb meglátásokat a Bustle szedte össze.

Békaemberek kopoltyúval

Ha a globális felmelegedés tovább folytatódik, elképzelhető, hogy a jégsapkák olvadása miatt drasztikusan megnövekedik a tengerszint magassága. Ebben az esetben az ember testének valahogyan alkalmazkodnia kell a vízi életmódhoz.

A legvalószínűbb az, hogy az ujjak közé hártyák nőnek, így könnyebbé válik az úszás. Az ujjak hossza is megváltozik, így egyfajta evező jön létre az ember kézfején.

Mivel a víz sokkal lassabban melegszik, mint a levegő, a jövő embereinek szüksége lehet valamilyen természetes védelemre. Ráadásul minél mélyebbre úszik le valaki, annál hidegebbnek érezheti a vizet. Ha tehát az embernek huzamosabb időt kell majd a tengerben eltölteniük, valószínűleg zsírpárnákat és természetes úszógumikat fognak növeszteni maguk köré.

bekaember

Ha viszont leszármazottaink egy az egyben a vízszint alatt fognak élni, nem tehetik meg, hogy nem lesz kopoltyújuk. Mivel a légzőszerv a környező vízből nyeri ki az oxigént, a tüdő mérete csökkenne, ezzel együtt a mellkas is beesettebbé és keskenyebbé válna.

A homályos, sötét vízben ugyanakkor nehéz tájékozódni.

Dr. Skinner szerint a leszármazottaink harmadik szemhéjat növesztenek majd, amely megvédi szemgolyót, valamint a látást is segíti.

Ez egy olyan áttetsző réteg lenne látószervünkön, amilyen a krokodiloknak is van. Egyébként érdekes, hogy egyes kutatók szerint az ember ősei között lehetett egy vízben élő faj is.

Az úgynevezett vízimajom-elmélet támogatói szerint az Australopithecus megjelenése előtt őseink egy része hosszú ideig volt kénytelen a vízi életmódot választani. Az ebből levezethető változások sok olyan külső jegyünket megmagyarázhatják, amelyek semmilyen más főemlősre nem jellemzőek.

Élet Mani, Sid és Diego világában

Ha a jövőben nem egy áradat, hanem a drámai lehűlés okozna galibát, az embereknek a szélsőséges hideggel kellene megbirkózniuk.

A jeges levegő felmelegítéséhez például az orrgarat növekedésére van szükség. A szerv megnagyobbodása miatt a koponya szerkezete is módosulna, méghozzá jelentősen.

Ez azt jelentené, hogy leszármazottaink nagyobb orral és hosszabb arccal születnének.

A kevesebb napsütés miatt a haj- és bőrszín is módosulna. Mivel a szervezetnek szüksége van a napfényből kinyert D-vitaminra, ezért mindent meg fog tenni, hogy a fénynek kevésbé ellenálló réteget hozzon létre. Ahogy a skandináv népek is átlagosan világosabbak, úgy a jövő emberei is azok lennének, szélsőséges esetben akár a fehér bőr és szürke haj is elterjedhetne.

a-jovo-emberisege

Természetesen ez nem lenne elég ahhoz, hogy megvédjen a didergéstől. A vízi életmódnál is felmerülő védőrétegre lenne szükség, ez jelen esetben dúsabb testszőrzetet jelenthetne. A hideg miatt a végtagok és a törzs méretei is megnagyobbodnának – ahogy a jégkorszak idején is nagyobb emlősök léteztek a Földön.

Földönkívüli emberek?

Mi történne, ha a Föld lakhatatlanná válna? A jövő emberei valószínűleg új otthont keresnének maguknak, ahol könnyen elképzelhető, hogy más gravitációs erők hatnának rá.

Dr. Skinner szerint, amennyiben a helyi tömegvonzás alacsonyabb lenne, mint a jelenlegi, az ember karja megnyúlna, lábszára viszont összemenne az évmilliók alatt.

Az alacsony gravitáció a járást is nehezebbé tenné, ezért könnyen elképzelhető, hogy az új bolygó lakóinak hatalmas lábujjai és lábfejei lennének.

Ha a jövő világában nem lesz növénytermesztés és állattenyésztés, az energiát máshogy kell majd pótolni. Leszármazottaink talán tablettákat és mesterséges folyadékokat vesznek majd magunkhoz a “klasszikus” ételek helyett.

idegen-leny-abrazolas

Ez a rágószervek átalakulását eredményezi. Mivel nem lenne szükség fogakra, a száj mérete valószínűleg csökkenne és ahol kevesebb a fog, ott az állkapocs is kisebb, tehát az arcberendezés is jelentősen megváltozna.

Hogy a három szomorú jövőkép közül melyik valósul meg, arra még lehetetlen válaszolni. Mindenesetre, nem csak a globális felmelegedés veszélyei miatt lenne fontos, ha a változás sose következzen be, hiszen a jövő embereinek külseje nem ígérkezik túl biztatónak. Persze, bármihez hozzá lehet szokni…

tudomány érdekes érdekesség emberi test az emberiség jövője


Megtekintések száma: 17945





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet