Hold körüli űrbázist terveznek a következő két évtizedben

2016. november 6., vasárnap
Az elkövetkező két évtizedben egy olyan űrállomást terveznek, mely leváltaná a nemzetközi űrállomást, és a Hold körül keringene.

Már emberöltők óta ott lebeg az emberiségben az a gondolat, hogy egy Nemzetközi Űrállomást hozzanak létre, méghozzá nem a Föld, hanem a Hold körül keringve.

Ez gyakorlatilag egy újabb kis lépés lenne a világegyetem meghódítása felé. Jelentősége abban rejlik, hogy először építenénk olyan szerkezetet, mely egy másik égitest körül keringene, és melyben emberek élnének.

Az első tervezetek és az ötlet még 1998-ra nyúlik vissza. Eredetileg úgy kezdték volna meg az építését, hogy minden nagyobb ország egyenlő részt vállal a projektben mind anyagilag, mint technikailag, de az is felmerült, hogy a technikai részét csak és kizárólagosan a NASA készítette volna.

A terv azonban akkoriban túl ambiciózus volt. Több gond is akadt vele. A hidegháború még mindig nem csak a távoli múlt volt, így az országok egymás iránti bizalmas csak nagyon lassan állt helyre, és nem álltak még készen egy ilyen összetett, közös munkára.

A másik probléma pedig a költségvetés, és a technológia volt. Sem technikailag nem álltunk akkoriban készen egy ilyen megépítésére, sem az anyagi lehetőségek nem voltak kellőképpen biztosítottak.Nemrég azonban újra felmerült ennek a különleges űrállomásnak a gondolata. Bár az ISS 2020-ig egészen biztosan jól el fog működni, és még tovább is, felmerült a gondolat, hogy meg kellene építeni az utódját, de már nem a Föld, hanem a Hold körül keringene.

Egyrészt az azért is lenne jó tudományos szempontból, mert megnéznék, milyen egy másik égitest körül keringeni, valamint a Holdat ezzel kvázi állandó megfigyelés alá lehetne vonni.

Az elmúlt hetekben több neves NASA mérnök szervezett találkozót, ahol ennek az űrállomásnak a megépítésének lehetőségéről tárgyaltak más piaci szereplőkkel.

A terv továbbra is az lenne, hogy több nagyobb ország egyenlő részt vállalna a megépítési feladatokban, vagy legalábbis az elkészítés és kivitelezés költségeiben.

A hírek szerint ez az űrállomás a legmodernebb új technológiákkal lenne felszerelve. Zárt, speciális életteret, egy kisméretű ökoszisztémát alakítva ki az űrállomáson.

Komolyabb víztisztítók, keringtetők, és újfajta megfigyelő eszközök is helyet kapnának.

Egyesek szerint az ember Marsra küldése előtt kellene megvalósítani, így a folyamat majd felgyorsulhat a jövőben, de jelenleg a tervek szerint úgy két évtizeden belül valósulna meg ez a különleges, Hold körül keringő űrállomás.

Egy ilyen objektum remek állomás lenne a más bolygókról visszatérő emberes űrhajóknak, vagy akár induláskor, a Földről felszálló egységek tudnának „megpihenni” ezen az állomáson. A megfigyelési célok is rengeteg előnnyel járnak.

Holddal kapcsolatban ugyanis számos titokzatos legenda kering, ugyanis évtizedek óta különös fényjelenségeket látni a felszínen, így többek között ezeknek is utána tudnának járni az égitest körül keringve.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 26423

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet