Hónapokig védhet a vírusok ellen egy most fejlesztett védőbevonat

2020. április 28., kedd
Van remény?

Baktériumok és a vírusok – többek között az új koronavírus – ellen 90 napig „jelentős védelmet” biztosító bevonatot fejlesztettek hongkongi kutatók – írja az MTI.

A MAP-1 nevű bevonat fejlesztése 10 éven át tartott. Az anyagot gyakran használt felületekre, például a liftek gombjaira vagy kilincsekre lehet fújni – közölték a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem (HKUST) tudósai.

Mivel ezeket gyakran érintik meg az emberek, nagyon hatékonyan közvetítenek betegségeket – mondta el Joseph Kwan, a HKUST kutatója, a terméket kifejlesztő csoport vezető tudósa. A kifújást követően kialakuló bevonat több millió, fertőtlenítőt tartalmazó nanokapszulából áll, melyek a megszáradás után is hatékonyan ölik meg a baktériumokat, vírusokat és spórákat.

Más általános fertőtlenítő módszerekkel – például a hígított fehérítővel vagy az alkohollal – ellentétben, a MAP-1 hőre érzékeny polimereket is tartalmaz, melyek raktározzák, és emberi érintés hatására kibocsátják a fertőtlenítő anyagokat – fejtette ki Kwan.

Az anyag nem mérgező, a bőr és a környezet számára biztonságos.

Az elmúlt évben egy hongkongi kórházban és idősotthonban végzett teszteket követően februárban hivatalosan engedélyezték a bevonat fogyasztói használatát, a jövő hónapban pedig már kapható lesz a hongkongi üzletekben. Egy helyi szervezet segítségével a bevonatot Hongkongban már több mint ezer, alacsony jövedelmű családban alkalmazták.

A tudósok szerint bevásárlóközpontok, iskolák és sportlétesítmények is alkalmazzák a bevonatot. Egy iskola “befújásának” költsége 20-50 ezer hongkongi dollár (840 ezer-2,1 millió forint) között van a terület nagyságától függően.

A kibocsátó cég 50 és 200 milliliteres, otthoni használatú termékeket is piacra dob 70 és 250 dollár közötti összegért.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 22588

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet