Hulladékból szupererős biobetont állít elő egy magyar fejlesztés: forradalmi technológia, ami a világot is meghódíthatja!

2019. március 30., szombat
Vajon mikor fogja megvenni és a fiók mélyére süllyeszteni egy gazdag multinacionális vállalat?

Világszerte egyre nagyobb gondokat okoz a műanyaghulladék kezelése. Legnagyobb részét eltemetik, vagy elégetik. Újrahasznosításba mindössze a teljes mennyiség 9 százaléka kerül. 

A nem újrahasznosítható, vagy csak nehezen feldolgozható műanyaghulladékból egy magyar szabadalomnak köszönhetően, az építőipar számos területén felhasználható beton készülhet.

Minden a darálónál kezdődik. Az értéktelen hulladékból egy kis zúgás és kattogás után műanyag alapanyag lesz.

Ezeket az apró műanyagrészecskéket keverik össze ezután a cementtel és a vízzel. 

Azonban ez még nem elég, ahhoz, hogy beton legyen belőle, hozzá kell önteni a magyar fejlesztésű adalékot.

— A Masuko szabadalomnak a lényege egy speciális adalék, amivel a cementet átalakítjuk annyira, hogy minden olyan hulladékot, illetve darált hulladékot fel tudunk használni sóder helyett, ami nem szeretne a cementtel közösen betont alkotni. Tehát mondhatjuk azt, hogy összeragasztjuk a műanyagdarálékot a cementtel – mondta Bus Károly feltaláló.

A műanyaggal kevert betont pont úgy kell elkészíteni és teríteni, mint a hagyományos anyagot. 

A végeredmény a benne lévő darálék miatt rugalmasabb, ezért a feltaláló szerint leginkább autóutak alapjához és járdák készítéséhez ideális. 

A szabadalmat Magyarország mellett levédették a műanyag szennyezéssel leginkább érintett országokban, például Kínában, Indiában és az óceánon úszó szemétszigettel küzdő Chilében is.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 36871

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet