Idegen csontvázat találtak egy romvárosban Mexikóban?

2016. július 9., szombat




Egy eltorzított 1600 éves koponyát találtak Teotihuacán ősi városában. A koponya két elülső fogát pedig ásványkövek díszítik. Idegen eredetű csontozat? Vagy egy elveszett civilizáció tagja?

Rendkívül érdekes, más tudósokat is zavarba ejtő lelet került elő egy mexikói romvárosból.

Mexikó egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja a Mexikóvárostól ötven kilométerre északra fekvő Teotihuacán ősi városa, ahol hatalmas piramisok, templomok, széles utak, luxuslakóházak találhatók, némelyiket színpompás falfestmények díszítik.

A város hosszú időn át volt a Mexikói-völgy vezető ereje, virágkorát i.e. 100 és 750 között élte, akár 200 ezer lakosa is lehetett. Amikor az aztékok a 14. században átvették a hatalmat a Mexikói-völgyben, a város már régen elnéptelenedett, ám még hosszú ideig fontos vallási zarándokhely maradt.

idegen-koponya-2

Neve az aztékok nyelvén annyit jelent: az istenek lakhelye.

AZ itt talált lelet egy körülbelül 1600 éves koponya. Első hallás ra ez nem túl régi lelet, főleg egy több ezer éves romvároshoz mérten. A leletben azonban van valami szokatlan.

Egyrészt az, hogy a megtalált koponya torz, és hogy a két elülső fog ásványokkal van pótolva.

Az első vizsgálatok azt állapították meg, hogy a koponya talán egy nőé lehetett, aki 35-40 éves korában halhatott meg. Feltehetőleg jelentősebb személy lehetett, mert 19 korsót találtak meg mellette a sírban, melyek túlvilági ajándékként szolgáltaj a hosszú útra, míg lelke a túlvilágra vándorol.

Rejtélyes eredetű koponya

A koponya eredete azonban rejtély maradt. Hosszúkás elnyújtott alakja sem volt azonnal egyértelmű a régészeknek és antropológusoknak.

Sokan azt kezdték hinni, hogy talán egy idegen lény koponyáját találták meg, annyira szokatlan volt a fejszerkezet.

Azonban a csontozat többi sajátossága egyértelműen arra utalt, hogy humanoid, vagyis feltételezhetően ember volt. A fogakat helyettesítő pirit kövek azonban fokozták a  rejtélyt.

idegen-koponya

Korábban, több ezer évvel ezelőtt az aztékok ezen a területen többször kapcsolatba léptek az égből érkező emberekkel, legalábbis ezt beszélik a helyiek, és erre utalnak egyes történelmi feljegyzések is.

A most megtalált lehet azonban "csupán" 1600 éves, és az első vizsgálatok szerint nem földönkívüli. De akkor mi lehet, honnan származhatott az ismeretlen nő?

Elveszett civilizáció tagja

Az ásatást vezető kutatók végül rájöttek, hogy a megtalált nő koponyáját egy különleges módszerrel nyújtották meg, ez a technika egykor gyakori szokás volt Mezo-Amerika déli részén - azonban nem abban a központi régióban, ahol a csontvázat megtalálták.

A koponyadeformációt a fejre kifejtett erőteljes nyomással érték el, többnyire a gyermek első napjától hároméves koráig végezték a műveleteket.

Bár szándékosan deformált koponyákat már találtak korábban is Teotihuacánban, ezen észlelhető a legtöbb torzulás - írta a Phys Org tudományos hírportál.

A nő két elülső fogát díszítő kerek piritkövek arra utalnak, hogy "idegen" volt azon a területen, ahol csontvázát megtalálták. Ezt a technikát Dél-Mexikó és Közép-Amerika maja területein használták.

Egyik alsó fogát pedig zöld szerpentinkővel helyettesítették.

Agy a nő csontjai valószínűleg az elveszett Teotihuacán civilizáció tagja lehetett egykoron. Nem tudni még, mi okozta a Teotihuacán-kultúra hanyatlását. Sem azt, hogy a kultúrát ápoló emberek nagy része hová tűnt el. Ugyanis a hanyatló népek, városok általában szétszélednek, beolvadnak a  környező népcsoportokba, itt azonban ez nem így történt.

osi-idegenek-4

Ráadásul az sem egyértelmű, hogy a megtalált nő milyen szerepet játszhatott a kultúrában. Talán valami fontos személy lehetett. talán valakire hasonlítani akart.

Mi van, ha az égből jött humanoidokra akart hasonlítani, ezért nyújtotta meg koponyáját?

Az aztékok egyértelműen hasonlítani akartak valakikre. Valakikre, akik hosszúkás fejjel rendelkeztek, és olyan tudás birtokában lehettek, melynek kevesen voltak akkor birtokában.

rejtély rejtélyek ősi idegenek ősi tudás


Megtekintések száma: 17092





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet