Idegen életformát találtak az óceán mélyén?

2021. október 10., vasárnap
A biológusok teljesen ledöbbentek, akárcsak a tudományos társadalom.

Furcsa, eddig nem látott átlátszó élőlényt sikerült lencsevégre kapni a sötét mélységben.

Olyan új felvételek kerültek elő a kaliforniai Monterey-öböl mélyéről, melyek egy különles, csillogó és átlátszó biológiai massza látható, mely nem más, mint egy titokzatos élőlény.

Különös létforma

Eleinte nem is tudták, hogy mi lehet, és mindenki találgatott.

Mivel azonban alig, vagy egyáltalán nem lehetett róla, vagy ehhez hasonló fajról feljegyzést találni, elkönyvelték egy ismeretlen fajnak, míg mások arról voltak meggyőződve, hogy egy idegen, tengerek, óceánok mélyén élő létformára bukkantak.

A képek aztán körbejárták az internetet, és olyan biológusokhoz is eljutottak, akik felismerték a lényt, és teljesen ledöbbentek.

Azt hitték, rég kihalt

Egy olyan lény képe rajzolódott ugyanis előttük ki, melyről azt gondolták, hogy már rég kihalt. Vagyis egy kihalt ősi létforma lenne a Monterey-öböl vizében?

A helyzet ennél bonyolultabb, és mi sem mutatja jobban a lény körül kialakult figyelmet, mint az, hogy először és utoljára 100 évvel ezelőtt figyelték meg egy példányát.

A zsákállatok családjába tartozó furcsa lényt eredetileg még 1900-ban fedezte fel egy német biológus, akit Carl Chunnak hívtak. Ő volt az, aki először részletesebben dokumentálta a lényt.

Később is több észlelés fordult elő, ezeket azonban nem dokumentálták, sokszor még bizonyíthatóak sem voltak, így a kutatók egy időben arra jutottak, hogy az állatfaj talán már rég kihalt, és Carl Chun már az utolsó egyedek egyikét láthatta.

Ismeretlen az óceánok mélye, és élővilága

A lényt egyébként a tudomány azóta Bathochordaeus charonként ismeri. Általában 12- centis példányokról éteztek beszámolók de az első jól dokumentált példány hossza 1 centiméteres volt. A most megtalált egyed pedig 9 centiméteres nagyságot is elért.

Életmódjáról nem sok információ áll rendelkezésre. Annyi bizonyos, hogy nyálkás burkot hoz létre maga körül, amely egyfajta szűrőként funkcionál: a vízben sodródó nagyobb szemcsék megtapadnak a nyálkarétegen, az apróbbak viszont keresztülhatolnak rajta, az állat ezeket fogyasztja el.

Nem tudjuk, hogyan szaporodik, hogyan él, és miként él populációja. Sokak szerint ez az ügy is remek példája annak, hogy mennyire nem ismerjük az óceánok, tengerek belső élővilágát. Bár már erősen az űr felé, és más bolygók meghódítása felé kacsintgatunk, a mélytengeri élővilág alig 10%-át ismerjük.

Egyesek ezért szorgalmazzák azt, hogy több kutatás összpontosuljon a mélységekben élő különleges lények feltérképezésére.

tudomány hihetetlen természet


Megtekintések száma: 52029

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet