Idegen lények a Naprendszerben: polipok az Európán, mikroorganizmusok, férgek a Marson

2023. március 14., kedd
Monica Grady professzor a kancellári székfoglalóján beszélt a liverpooli Hope Egyetemen. Itt fejtette ki a véleményét arról, hogy szerinte nagy esély van arra, hogy a Marson egyszerűbb életformák, a Jupiter Európa nevű holdján viszont akár összetettebb élőlények is előfordulhatnak.

Monica Grady a bolygó- és az űrtudományok professzora szerint az Európa jégtakarója alatt akár olyan értelmesebb létformák is előfordulhatnak, mint Földünkön a polipok. 

Míg a felszín alatt a Marson az élőlények védelmet találhatnak a sugárzástól, és kialakulásukat segítheti az ott valamilyen formában jelen lévő jég is. Ugyanakkor a marsi élet nem lehet túl bonyolult, valószínűleg csak mikroorganizmusokról lehet szó a professzor szerint.

-írja a raketa.hu

Az Európát egyébként több kutatás is a földönkívüli élet egyik lehetséges égitestjeként azonosítja.

Ennek oka, hogy az Európa (mely egyike a Jupiter hetvenkilenc ismert holdjának) felszínét huszonnégy kilométer vastag jégtakaró borítja, ami alatt folyékony víz lehet, és abban akár élet is kialakulhatott.

Erre már csak azért is lehet esély, mert az említett jégréteg védőpajzsként funkcionál a sugárzással és a meteorokkal szemben.

Ha viszont a Tejútnál távolabbra tekintünk, Grady professzor szerint a Földünkön lévő, az élet kialakulását segítő környezeti feltételek máshol is adottak lehetnek.

A professzor szerint a mi rendszerünk nem egy speciális rendszer, és még mindig nem ismerjük a galaxis minden csillagát.

Ennek megfelelően nagy az esély arra, hogy máshol is kialakulhatott az élet, és az a biokémiai felépítésében a miénkhez hasonló lehet. 

Más lapra tartozik, hogy valaha kapcsolatba léphetünk-e idegenekkel a világűrben, amelynek legfőbb akadályai a hatalmas távolságok lehetnek. Az állítólag az idegenektől érkező eddigi jelek közül Grady professzor meglátása szerint egy sem valóságos, vagy bizonyíthatóan földön kívüli értelemhez köthető.

Grady professzor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Földet megóvjuk attól, hogy a Marsról visszahurcolt mintákból valamelyik mikroorganizmus elszabaduljon, de ugyanennyire esszenciális, hogy a Marsot megóvjuk a földi szennyeződésektől. Az elkövetkező évek Mars missziói számára ez utóbbi jelent majd igazi kihívást.

A professzor végül arról beszélt, hogy az sincs kizárva, hogy az egész galaxisban a Földön akad élet egyedül, és ha ez így van, kutyakötelességünk megóvni ezt a planétát. 

Abban pedig egészen biztos, hogy az emberével felérő intelligens lény ebben a csillagrendszerben nincs rajtunk kívül.

Grady professzor azzal zárta az előadását, hogy mégha élnek is polipok az Európán, az nem jelent nekünk felhatalmazást arra, hogy elpusztítsuk a Földünket.

OSZD MEG másokkal is!


Megtekintések száma: 106948

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet