Idén megtörténhet az orvostudomány legnagyobb csodája!

2017. április 12., szerda




Ha sikeres lesz az első kísérlet arra, hogy valami olyat csináljanak, amit eddig még soha, akkor talán soha nem lesz több halál a világon.

Sergio Canavero neve talán sokaknak ismerős lehet. Ő az az orvos, aki egy megdöbbentően új, un ortodox eljárást fejlesztett - - legalábbis elméletben - ki arra, hogyan hajtson végre 2017-ben egy sikeres fejátültetést.

Ráadásul a történelem első sikeres fejátültetését.

Merthogy korábban már voltak hasonló kísérletek, ám ezek több-kevesebb apró sikertől eltekintve túl sok kudarccal végződtek.

Az első olyan fejátültetést, amelyben az egyik állat saját fejét ténylegesen kicserélték egy másikéra, 1970-ben hajtotta végre a Western Reserve University School (Cleveland, Ohio, USA) sebészcsapata.

A Robert White vezette csoport egy majom fejét transzplantálta egy másik állat testére. Az agy és a befogadó gerincvelő összekapcsolására nem tettek kísérletet, így a majom mozogni nem tudott, de mesterséges lélegeztetéssel életben tudták tartani. A befogadó test immunrendszere kilenc nap elteltével lökte ki a ráültetett fejet.

Ma már nincsen technikai akadálya, mint a hetvenes években, így az orvosok akár sikerrel is járhatnak, mindazonáltal roppant kockázatos operációról van szó.

2016-ban robbant bombaként a hír, hogy a híres doki 2017-re, azaz idénre tervezi az első fejátültetést, mely orvostudományi mérföldkő lesz.

Hamar meg is találták az alanyt, aki történelmet írhat, egy bizonyos fiatal orosz férfi, Valerij Szpiridonov személyében, aki izomsorvadásban szenved, és elmondása szerint amúgy sincs már sok neki hátra, így ezzel az egésszel csak nyerhet

A fiatalember Werdnig–Hoffmann-kórban szenved. Ez tulajdonképpen a gerincvelői izomsorvadás legsúlyosabb, 1. típusa, ami rendszerint születés után néhány nappal jelentkezik.

Nemrégiben arról is szóltak a hírek, hogy megtörtént az orvos által levezényelt műtétek keretében az első sikeres fejátültetés egy majmon.

A bonyolult műtétet egy kínai egyetemen végezték el, és a majom idegi sérülés vagy bármilyen szövődmény nélkül élte túl a beavatkozást – de húsz órával később etikai okokból a tudósok meggyilkolták.

Canaveroékat már több kritikai is érte szakmatársaik részéről – a műtétről ugyanis a fotókon és videókon kívül még semmilyen tanulmányt nem tettek közzé.

Így sokan még most is kételkednek ennek az egésznek a sikerében. Ugyanakkor, ha valóban végrehajtják idén ezt a rendkívüli műtétet, feltehetően az év végén, az mindent megváltoztathat.

Az ugyanis azt jelentené, hogy nem lenne többé emberi halál, egy kis túlzással.

Ugyanis ha valaki halálos sérüléseket szenved, de a feje és az agya épen maradt, akkor egy új testre "ültethető", és a tudata, így elméletileg a lelke is megmenekülhet a halálból.

Az persze komoly etikai kérdéseket feszeget, hogy a fejátültetésen átesett emberek kik is lesznek valójában. A donor, vagy továbbra is önmaguk....

OSZD MEG másokkal is!

tudomány egészség orvostudomány


Megtekintések száma: 77367





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet