Idő kérdése, és Putyin ledobja az atomot a világra: állítja egy szakértő

2022. május 23., hétfő
Dominic Sandbrook szerint előbb robbantaná ki az orosz elnök az atomháborút, minthogy elismerje: kudarcot vallott Ukrajnában.

Ez pedig aggastó versenyfutástra kényeszeríti a világot.

Az utóbbi hetekben egyre nagyobb a félelem az orosz atomrakéták kilövésével kapcsolatban. Egyes értesülések szerint

Vlagyimir Putyin előbb robbantja ki a harmadik világháborút, minthogy elismerje: kudarcot vallott Ukrajnában.

Dominic Sandbrook szerint ugyanakkor egy ilyen nukleáris csapás egyet jelentene az orosz civilizáció végével, írja a brit történész a Daily Mailben megjelent publikációjában.

A brit történész úgy véli, az orosz elnök „megrészegült a saját nacionalista haragjától”, és csak remélni tudja, hogy Putyin tisztában van az atomrakéták kilövésének következményeivel.

Sandbrook aggodalmait csak növeli, hogy a háború több mint két hónapja alatt Putyin többször szóba hozta az atomfegyvereket.

Az orosz elnök már az invázió első napjaiban különleges készültségbe helyezte országa nukleáris arzenálját, az elmúlt napok retorikája azonban ennél is hajmeresztőbb volt.

Sandbrook emlékeztet, hogy Putyin az orosz politikusoknak azt mondta: „villámgyorsan” bevetné az atomfegyvereket, ha a Nyugat beavatkozna Ukrajnában.

Márpedig ezt biztosan nem hagynák válaszcsapás nélkül, ami egyet jelentene Oroszország pusztulásával.

A történész szerint további aggasztó jel lehet, hogy a Kreml retorikája is markánsan megváltozott az utóbbi időben, ráadásul már az orosz állami média is pozitívan viszonyul az atomrakéták indításához.

A cikkben Sandbrook példaként hozza fel az orosz egyes csatorna néhány nappal ezelőtti műsorát.

Ebben arról beszélgettek, hogy Oroszország a Poszeidón vízalatti torpedó-drón bevetésével 500 méter magas atomcunamit zúdíthatna Nagy-Britanniára, ami a szigetország végét jelentené.


Megtekintések száma: 72550

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet