Igazi időzített bomba, mely bármikor berobbanhat, elpusztítva Amerikát és a világ többi részét

2018. május 16., szerda




Az idő ketyeg, a geológusok és szakemberek szerint bármelyik pillanatban bekövetkezhet, egyre több jel utal rá...

Brutális előjelei vannak egy közelgő kitörések: ez azt jelenti, hogy ketyeg az a bizonyos bomba, mely romba döntheti az ameirkai kontinenst.

A Yellowstone Nemzeti Park alatti szupervulkán jelenleg abban a kitörés előtti fázisban van, amikor egyre nő a nyomás a vulkán föld alatti gyomrában, egy óriási magmakamrában, aminek a hatására a felszínen forró gőzt kilövellő gejzírek sokasága keletkezik

A rémisztő híradások arról is szólnak, hogy kutatások is megállapították, milyen óriási pusztítást hozna a kitörés. Ezzel alighanem arra a 2014-es tanulmányra utalnak, amely valóban modellezte egy nagyobb kitörés hatásait. Akkoriban viszont a kutatók a tanulmány kapcsán azt írták, a modellben szereplő eseményre egyáltalán nincs kilátás.

A 62 halálos áldozatot követelő és több mint 600 négyzetkilométernyi erdőt elpusztító Mount Saint Helens-kitöréskor 1,2 köbkilométer anyagot, vagyis a Yellowstone vulkánhoz képest alig egy ezrednyi mennyiséget lőtt ki 1980-ban. Innentől kezdve talán könnyebb elképzelni, hogy milyen pusztítást hozhat a Yellowstone vulkán kitörése.

Nagyjából 1000 köbkilométer anyag (kő, törmelék, vulkáni hamu) repülne a levegőbe, a por pedig egész Észak-Amerikát beterítené, ha kitörne-

A földtörténeti adatok alapján a Yellowstone vulkánja 600 ezer évente egyszer tör ki. A wyomingi Yellowstone Nemzeti Park alatt elhelyezkedő szupervulkán pedig — a számítások szerint — nagyjából éppen 600 ezer évvel ezelőtt tört ki utoljára.

A NASA azonban nem ülne tétlenül, és mi sem mutatja jobban, hogy komolyan veszik a kitörés lehetőségét, mint az, hogy az amerikai űrügynökség dollármilliókat költöttek egy terv kidolgozására.

Brian Wilcox, a NASA Planetáris Védelmi Tanácsadó Testületének egykori tagja most nyilvánosságra hozott egy olyan természeti katasztrófaveszély fenyegetésről szóló jelentést, ami eddig még nem került soha publikálásra az űrügynökség falain kívül.

A tudós elmondása szerint a NASA védelmi testülete, amely a Földet fenyegető veszélyforrásokat hasonlította össze, arra a következtetésre jutott, hogy bolygónkra nézve lényegesen nagyobb veszélyt jelent a vulkánok működése, mint az üstökösök vagy kisbolygók esetleges becsapódása.

A NASA volt tudósa szerint a Yellowstone szupervulkán kitörésének megakadályozására egy nagyon veszélyes módszert dolgozott ki az amerikai tudományos hivatal.

A módszer hideg vizet sajtolna nagy nyomással a vulkán magmakamrája fölé, abban a reményben, hogy a felforrósodott víz, a mostani gejzíreken keresztül gőzként távozna a szabadba. Az elmélet szerint ezáltal annyira lehűlne a magmakamra, hogy nem történne meg a vulkánkitörés.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen világvége kataklizma yellowstone szupervulkán


Megtekintések száma: 20543





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet