Így alakulnak ki a tavak mentén látható titokzatos hó gömbök

2017. január 21., szombat
Ezek a rejtélyes hó gömbök többször ámulatba ejtették már a világot, pedig valójában egy egyszerű,d e látványos jelenség melléktermékei.

A jelenség igen rejtély, és alaposan rácsodálkozik az ember, mikor először látja. éppen ezért történhetett, hogy nem túl régen többek között Szibéria partjainál is megjelentek, és az egészből egy hatalmas hír lett.

Olyannyira érdekesnek bizonyult, hogy a nemzetközi sajtó is felkapta, és oldalak egymást követően osztották meg a titokzatos hó gömbökről készült képeket.

A titokzatos hó gömbök között voltak kisebbek is és nagyobbak is. Akadtak kifejezetten nagyobb mérettel rendelkező példányok, melyeknek átmérője majdnem meghaladta az egy métert is.

Ezek a gömbök csaknem 11 kilométer hosszan sorakoztak végig a Gulf-öböl partján, így szinte minden helyei ember belebotlott, aki arra járt egyet sétálni.

A hír kapcsán lett ismert szélesebb körben az a jelenség, mely ezeket a hó gömböket okozza, és most videón is láthatod, hogy pontosan hogyan is képződnek.A folyamat során jól látszik, hogy nagy szerepet kapnak a szelek, a víz, és a jég, no meg a sár is, bár ez utóbbi partfüggő is.

A víz megolvasztja a jeget, ami több kisebb darabra szakad. Az állandó hullámok pedig ezeket az olvadó jégtömböket ide-oda taszítják a part iszapjában, mire azok elkezdnek gömb alakká formálódni.

érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 128536

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet