​Így állnak sorban az “elhasznált” elektromos autók? A fenntarthatóság csak illúzió?

2022. augusztus 8., hétfő
Megdöbbentő képsorok terjedtek el a közösségi médiában… Utána jártunk a teljes igazságnak a “zöld autókkal” kapcsolatban.

április 19-én az alábbi szöveg és képek jelentek meg a Facebookon:

“A zöld e-autó hazugság. Ez egy hulladéklerakó Párizs közelében, ahol több száz elektromos meghajtású autó áll.

Ezek azonban csak Párizs városa által használt járművek, nem pedig a magánjárművek. Mindegyiknek ugyanaz a problémája, …. az akkumulátor cellák tönkrementek és ki kellene őket cserélni. Miért nem cserélik le őket? Két okból…

Először is, az akkumulátorok majdnem kétszer annyiba kerülnek, mint egy új autó, másodszor pedig egyetlen hulladéklerakó vagy hulladék-újrahasznosító üzem sem engedi meg, hogy az akkumulátorokat ott elhelyezzék.

Tehát ezek a zöld elektromos meseautók mind egy használaton kívüli földterületen állnak, miközben az akkumulátoraikból mérgező anyagok szivárognak a talajba.”

A félrevezető információ nem új, a Reuters tényellenőrzői például már tavaly májusban foglalkoztak vele – írja az urbanlegends.hu

A fotókon az Autolib nevű volt autómegosztó kocsijai láthatók (ennek megállapításában ez a kép segíthet).

A szolgáltatásról egy gyors kereséssel (autolib kocsi) megtudhatjuk, hogy az éveken át Párizs belvárosában működő kölcsönzővel a helyi hatóságok 2018-ban bontották fel a szerződésüket – elsősorban a működtető cég pénzügyi nehézségei, másodsorban működtetési problémák miatt.

Ezt követően kellett a Bollore nevű cégnek 4 ezer autóját eltávolítania Párizs belvárosából.

A kocsik végül a fővárostól 200 kilométerre lévő Romorantin-Lanthenay melletti mezőkre kerültek – és az itteni tárolásuk látható a képeken. Vagyis az autók nem elromlottak, hanem a működtető cég szorult ki a párizsi piacról.

A járműveket a Bollore eladta két cégnek, akik elkezdték továbbértékesítésüket.

A Player.hu cikke szerint a kisautókból többek között Magyarországra is került.

Egy 2021-es cikk szerint azonban ezernél is több jármű Romorantin-Lanthenay környékén maradt, ami – érthető okokból – nem annyira tetszett a helyieknek és a környezetvédőknek.

A környezeti ártalmak miatt aggódók megnyugtatására a cég tulajdonosa akkor azt állította: az autókat biztonságosan tárolják, többek között az akkumulátoraikat is eltávolították.

2021-ben egyébként már itt is foglalkoztam egy hasonló állítással: akkor egy csődbe ment, kínai autómegosztó cég kocsijainak fotóiról terjesztették azt, hogy egy francia elektromos autó temető látható rajtuk.

Ennek ellenére an nyi igazság van úgy általánosságban a dologban, hogy bizony az elektromos autókat hajtó akkumulátorokat is egy napon tárolnunk kell valahol ha elhasználódtak.

Az elektromos autók legyártása hasonló környezeti terheléssel jár, ha nem nagyobbal, mint a hagyományos robbanómotoros társaiké.


Megtekintések száma: 35170

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet