Így épült fel a nemzet temploma! Az országház építésének története egy igen látványos videón!

2017. augusztus 29., kedd




Profi animátorok keltették életre előttünk újra a történelmet. Minden magyarnak kötelező végig nézni, és MEGOSZTANI! Ez valami igazán elképesztő!

Az országház történetét nem sokan ismerik, és sokan azt sem tudják, hogy pontosan hogyan is épült fel.

pedig minden magyarnak érdemes lenne tisztában lennie azzal, hogy az egyébként szebb napokat is megélt nemzetünk temploma hogyan keletkezett.

Elképesztő munkálatok voltak, és több ezer munkás dolgozott sok-sok éven át azon, hogy elkészüljön.

Az Országház elrendezése teljesen szimmetrikus, az épület ugyanis kétkamarás országgyűlés számára készült 1896-ban. Az északi szárnyban a felsőház, a déli szárnyban az alsóház ülésterme kapott helyet. A két ülésterem tükörképe egymásnak.

Az épület felépítéséről az Országgyűlés törvényt alkotott: az 1880. évi LVIII. tv. alapján tervpályázatot hirdettek 1881-ben. Magyarország számára egy állandó országház építésére több kiváló építész jelentkezett. 1883. február 1-jén a pályázat határideje lejárt, ekkorra tizenkilenc terv érkezett be.

Végül Steindl Imre terve valósult meg. Az Országház építésének feltétele volt, hogy kizárólag hazai építőanyagokat használjanak fel.

Kivétel a főlépcső mellett található nyolc, egyenként hat méter magas márványmonolit, amelyet Svédországból hozattak - ezekből összesen 12 ilyen oszlop készült, a másik négy a londoni Parlamentben található.

Az építkezés 1885-től 1904-ig tartott, azaz a tervező az épület teljes befejezését már nem érhette meg.

Bár az épület felavatása már 1894-ban megtörtént, ekkor még nem volt készen, sőt még 1902-ben sem, amikorra már a parlament mindkét háza ideköltözött. Az építkezés 1904-ig tartott.

Érdemes végig nézni az erről készült igen látványos videót, és ha tudod, OSZD MEG másokkal is!

OSZD MEG másokkal is!

érdekes hihetetlen érdekesség magyarország magyarsag történelem magyar


Megtekintések száma: 156965





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet