Így fedezték fel a gízai nagy szfinxet!

2017. december 27., szerda




A szfinx legendája már több évezredes. Te ismered az Egyiptom legnagyobb műalkotásáról szóló mendemondát?

Az egyiptomi nagy szfinx a valaha volt legfejlettebb ősi építmény, mely még ma is számtalan titkot rejt magában.

Egyrészt sem a koráról, sem a pontos eredetéről nem tudnak a tudósok és régészek megállapodni.

Arról nem beszélve, miért olyan különleges a tájolása, és hogy eredetileg milyen arcformája lehetett. Az ugyanis közismert tény, hogy a gízai nagy szfinx arcra régen másabb volt, csak újra lett faragva az évszázadok alatt.

A szfinx feje ugyanis aránytalanul kicsi a fejéhez képest...

Azonban létezik egy legenda, mely leírja, hogyan is akadtak rá előszőr a hatalmas "kőmacskára" a sivatagban, az egyiptomi fáraók uralkodásának időszaka után.

A történet szerint a szobrot homok takarta és IV. Thotmesz fiatalon a Szfinx környékén táborozott.

Álmában megjelent neki a Nagy Szfinx és bemutatkozott. Megjósolta a hercegnek, hogy fáraó lesz belőle. Arra kérte, hogy miután trónra lép szabadítsa ki a homok fogságából. IV. Thotmesz betartotta az ígéretét és amikor fáraóvá koronázták nekilátott a szobor restaurálásának.

Mindez az un. Álom-sztélén olvasható, amelyet IV. Thotmesz állított a Szfinx tiszteletére:

"És Khepri nagyerejű és méltóságban hatalmas nagy szobra, ott feküdt ezen a helyen, és Ré árnyéka rajta nyugodott. A Hut-Ka-Ptah birtoka és a környező városok eljöttek hozzá és karjukat felemelték az ő tiszteletére és számos áldozatot hoztak az ő Kája számára.

És ezen napok egyikén történt hogy Thotmesz herceg eljött, a nap közepén és leült a nagy isten árnyékában. Az álom elragadta őt, egy álom amikor a nap a zeniten volt, és ez a nemes isten szólott hozzá saját szájával szavakat, mint (amilyeneket) atya intéz fiához, mondva:

Én atyád vagyok, Harmakhis-Khepri-Atum, és neked adom a föld királyságát az élők előtt. Viseled majd a Fehér koronát és a Vörös koronát Geb trónusán, trónörökös! Tied lesz a föld hosszában és széltében, amelyet a Mindenek Urának a Szeme megvilágít (…)!

Az én arcom a te arcod, az én szívem a tied miképpen te az én védelmezőm vagy, mivel (jelenlegi) állapotomban szükségem van segítségre!

Minden tagom (olyan) mintha le lenne vágva, mivel a sivatagnak, melyben fekszem, homokja elért engem. Tehát fuss hozzám és tedd azt amit kívánok, tudva, hogy te az én gyermekem és védelmezőm vagy! Jöjj el hát, és én veled leszek és vezetőd leszek!"

A történet nem beszél arról, hogy a szobornak akkoriban milyen arca volt. Csupán annyit lehet olvasni, hogy a Szfinx arca Thotmesz arca!

OSZD MEG másokkal is!

rejtély rejtélyek történelem egyiptom szfinx piramisok


Megtekintések száma: 147828





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet