​Így ismerhető fel az új fajta majomhimlő, mely terjedni kezdett Eruópában

2022. május 21., szombat
Az elmúlt két év után nagyon nem örülünk annak, hogy újra egy állatról emberre átkerült, majd emberek között is terjedő vírus jelent meg Európában. A szakértők szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a majomhimlő akkora bajokat okozhatna, mint a Covid, de óvatosságra figyelmeztetnek, mert a mostani fertőzéssorozat sok szempontból rácáfol mindenre, amit eddig tudni véltek erről a vírusról.

Két héttel az után, hogy egy Nigériából hazautazó angol embernél Európában elsőként kimutatták a majomhimlőt, Nagy-Britannia mellett már Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban, Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban is jelen van a fertőzés, Európán kívül pedig amerikai, kanadai és ausztrál fertőzöttekről is tudunk. Az után, amilyen pusztítást a koronavírus okozott az elmúlt két évben, érthető, ha idegesen olvassuk az ilyen híreket, még akkor is, ha egyelőre világszerte alig száz emberről tudunk, akinél igazolták a fertőzést. De mennyire kell valójában tartani az új vírustól?

A BBC készített egy részletes összeállítást a tudnivalókról, és már kezdésként igyekeztek mindenkit megnyugtatni:

ugyan szokatlan és előzmény nélküli, ami történik, de ez nem egy új Covid, és nem kell attól tartani, hogy napokon belül újra lezárnak mindent.

Az igazi probléma az a cikk szerint, hogy az új vírus egészen máshogy viselkedik, mint ahogyan a majomhimlő szokott. Eddig elég egyértelműen tudni lehetett, hogyan jelenik meg és miként terjed a majomhimlő: a nyugat- vagy közép-afrikai őserdőkben egy emberre átkerül egy fertőzött állatról – a nevével ellentétben valószínűbb, hogy rágcsálótól –, utána viszont a megszokott környezetétől távol már nehezebben terjed, ezért viszonylag könnyű elérni, hogy nagy járvány ne legyen belőle. Ez rendszeresen megtörténik Afrikában és onnan nyugatra utazóknál is, de máskor nincs hírértéke, annyira könnyű megállítani a fertőzés terjedését.

A mostani helyzet azonban egészen más. Most először olyan emberekben is kimutatták a vírust, akik nemhogy nem jártak Nyugat- vagy Közép-Afrikában, hanem még csak nem is találkoztak olyan emberekkel a közelmúltban, akik ott voltak. A hét brit közül például, akiket eddig diagnosztizáltak, hatnak semmilyen kapcsolata nem volt senkivel, aki Afrikában járt volna. Ez pedig azt jelenti, hogy valószínűleg sokkal több a fertőzött, mint amennyiről tudnak.

Az orvosokat az is aggasztja, hogy a hét brit fertőzött közül négy meleg vagy biszexuális férfi. Fel is vetették a gondolatot, hogy a majomhimlő eddig ismert eseteivel ellentétben ez nemi úton terjedhet, de ezen a ponton minden kutató figyelmeztet, hogy még nem érdemes következtetéseket levonni, amíg tart a vizsgálat, egyébként is nagyon alacsony még az esetszám ahhoz, hogy bármit is biztosan állíthassunk.


Megtekintések száma: 3475

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet