Így még sohasem láthattad az északi fényeket!

2017. február 9., csütörtök




Egy 360 fokos videóban szó szerint körbenézhetsz a tájon, miközben a sarki - vagy északi - fény keresztüláramlik az égbolton, mindent zöldre festve.

A sarki fény - másik nevén északi fény - egy olyan különleges jelenség, amit már több évszázada ismernek egyes népcsoportok.

Nagyon érdekes, és sokáig misztikus jelenségként tekintettek rá, és hihetetlennek hangzik, de még a XXI. században is alig volt komoly tudományos magyarázat a keletkezésükre.

A helyzet az, hogy egyike volt a leghiányosabb tudományos magyarázattal rendelkező jelenségeknek nagyon sokáig.

Később persze a tudomány rájött a dolog nyitjára, és arra, hogyan keletkeznek ezek a csodálatos, főleg zöld színben pompázó fények a hideg, fagyos tájak égboltján.

Ezek a fények ugyanis főleg az északi és déli sarkainál elfekvő tájakon voltak rendszeresen, és rendszerint kora ősztől tavaszig tartóan.

Minden télen emberek ezrei kelnek útra, hogy megcsodálhassák ezt az égi tüneményt. Vannak helyek, ahol még sétarepüléseket is bevállalnak a pilóták komoly összegekért, hogy fentről csodálhassa meg valaki az északi fényt.

A jelenség olyan régen fel lett már ismerve az ember által, hogy 30.000 éves barlangrajzon is találtak olyan mintákat, melyek ezeknek a sarki fényeknek a megtestesítője lehet.

Egy norvég fizikus, Kristian Birkeland írta le, hogy a sarki fény esetében a fényjelenség egybeesik a napfoltokkal, az égitest felületén található sötétebb, hidegebb részek erős mágneses tevékenységével.

Vagyis az atmoszféra felső részében található gázokon áthaladó áramlatok okozzák a fényjelenséget.

Ezen a csodálatos videón most úgy gyönyörködhetsz a sarki fényben, hogy közben akár körbe is forgathatod a kamerát a videóban, mintha valóban ott lennél. Ha van VR szemüveged, feltétlen próbáld ki vele, mert le fog esni az állad!

Ha tetszett, OSZD MEG másokkal is!

érdekes video érdekesség természet


Megtekintések száma: 25458





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet