​Így nevelj citromfát otthon egyszerűen, magról!

2020. október 24., szombat
Mindannyian tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a citrusfélék sok magnéziumot, kálciumot, foszfort, káliumot és vitaminokat tartalmaznak. Ám cukorban is bővelkednek, ezért érdemes odafigyelni arra, hogy mennyit eszünk belőlük, ha kiegyensúlyozott étrendhez szeretnénk tartani magunkat.

Némely citrusfélét könnyebb nevelni, mint a többit. Szerencsére a kettő legfinomabbat otthon is megnöveszthetjük. Ha belefogunk, észre fogjuk venni, mennyire különböznek frissesség és minőség tekintetében is.

Velük képesek lehetünk megőrizni egészségünket és távol tartani a káros vegyi anyagokat, melyeket a nem bio gazdaságokban használnak. Nézzük, hogy tudunk saját kertünkben citromfát nevelni!

1. Citromok

Vásároljunk egy fiatal (2-3 éves) fát. Így érhetjük el a legjobb eredményt a saját fa nevelésében. Vegyünk néhány műanyag vagy kerámia kaspót, figyeljünk, hogy alul lyukasak legyenek! A kaspók legyenek nagyobbak, mint a gyökér körüli földlabda! Ahogyan a fa növekszik, szükség lesz rá, hogy egy 30-40 cm mély, 40-50 cm átmérőjű kaspóba ültessük át.

Helyezzük a fát a kaspóba és tegyünk bele néhány kavicsot a jobb vízelvezetés érdekében! Következő lépésként tegyünk a kaspóba jó minőségű földet. Fontos tudni, hogy bizonyos fajta talajokat kifejezetten ezen növények számára készítenek, ha ilyet vásárolunk, sokkal jobb eredményben bízhatunk.

Alapvetően összesen ennyi munkára van szükség! Arról még győződjünk meg, hogy olyan helyre tegyük a kaspót, ahol napi 7-10 órában éri a napfény. A rendszeres locsolásról se feledkezzünk meg!

Fontos, hogy a kis fát ne öntözzük túl. A citromfák kb. 7-9 hónapon át érnek, amikor a gyümölcsök szép sárgák lesznek, el is értük a célunkat!

Citromfát magról is ültethetünk!

Ehhez a következőkre lesz szükség:

egy bio citromra, mivel a nem bio gyümölcs gyakran nem csírázó magokat tartalmaz

termékeny talajra, ezért ajánlott olyan talajt választani, ami természetes trágyát, tőzeget,

perlitet tartalmaz

15 cm széles és 15 cm mély ültetőedényre

egy 60 cm széles és 30 cm mély hajtató edényre

helyezzük el beltérben, de napos helyen és használjunk termesztő lámpát

Így neveljünk citromfát:

nedvesítsük meg a virágföldet, de ne áztassuk el teljesen

egy kisebb kaspót a tetejétől számított 2,5 cm magasságig töltsünk meg földdel

szedjünk egy magot egy citromból és tisztítsuk meg

ne késlekedjünk az ültetéssel, nedvesítsük meg a magot és temessük a földbe, az edény közepébe, kb. 1 cm mélyen helyezzük el

egy spriccelő flakonnal nedvesítsük meg a talajt

műanyag fóliával fedjük le a kaspót, a széleken kötözzük is le

ne felejtsünk több kisebb lyukat szúrni a fólián, erre a célra egy hegyes ceruza tökéletes lesz

tegyük a kaspót világos, meleg helyre

spricceljünk rá még vizet, ha nem akarjuk, hogy teljesen kiszáradjon, éppen csak annyi vízre van szükség, hogy a talaj nedves maradjon

2 hét múlva, mikor a csírázás már megindult, vegyük le a kaspóról a fóliát

ha a növényünknek több fényre van szüksége, használjunk lámpát a termesztéshez, hogy a növény legalább napi 8 órában kapjon fényt

használhatunk trágyát is, de csak módjával

amikor a kis növénynek már túl szűk a kaspó, itt az ideje az átültetésnek, ahogyan azt korábban írtuk

figyeljünk arra, hogy az idősebb növényeknek több vízre van szükség, ezért folyamatosan locsoljuk

2. Mandarinok

Ha a lakásban szeretnénk mandarint nevelni, a legjobb, ha egy növendék fát választunk. Ezekből sokkal nagyobb eséllyel fejlődik felnőtt növény, mintha magról próbálnánk meg ültetni. Használjunk egy műanyag vagy kerámia kaspót, ahogyan a citromnál és gondoskodjunk elegendő napfényről. A mandarint lakásban is lehetséges nevelni, mivel a fája általában nem nő 180 cm-nél magasabbra. Naponta öntözzük a frissen ültetett fát, de csak mértékkel! Amint észrevesszük, hogy a növény gyökerei kezdenek kibújni a kaspó alján lévő lyukakon, ültessük át egy nagyobba! Ha a gyümölcsök szép narancsszínűek, gyorsan szedjük le őket, mert ízük szinte percről percre romlani fog!

Legyünk óvatosak, mikor leszedjük a gyümölcsöt a fáról! Próbáljuk meg úgy csinálni, hogy a mandarin tetején található, kis gombszerű darabot a fán hagyjuk.


Megtekintések száma: 17953

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet