Így pusztítaná el egy fekete lyuk a Földet!

2017. július 1., szombat




Ezúttal nem kell többé fantáziálnod arról, hogy hogyan is képzeld el, amint egy igazi feketelyuk falja fel Földünket. Látványos, de egyben ijesztő képsorok következnek!

A feketelyukak nem csak rejtélyesek, és titokzatosak, hanem egyúttal roppant veszélyesek is. Minden kétséget kizáróan állítani lehet róluk, hogy a világegyetem talán legveszélyesebb objektumai, anomáliái.

Egyrészt azért, mert nem vagyunk képesek még mindig teljesen megérteni működésüket, és azt, hogy pontosan milyen hatásmechanizmus révén „üzemelnek”.

Arról már rengeteget beszéltünk, mi lehet a feketelyukak túloldalán, de arról annál kevesebbet, hogy mi történne a Földünkkel, ha egy ilyen fekete lyuk nyílna meg a naprendszer közelében.

Gyakorlatilag nem csak a Föld, hanem az egész naprendszer sorsát megpecsételné. Óriási kataklizmát okozna, és átrendezné a Naprendszert teljes mértékben.

A legvalószínűbb elképzelés az, hogy a Naprendszer külső peremén lévő bolygók egymásnak ütköznének, mielőtt végleg elnyelné őket a sötétség.

A Jupiterrel is megbirkózna, és először a Jupiter holdjait rántaná magához, mint egy hatalmas és félelmetes kozmikus porszívó.

A Jupiterrel nehezebben, de szintén megküzdene, annak ellenére, hogy a gázbolygó talán sokszor akkora lenne, mint maga a fekete lyuk. Mivel jelenlegi ismereteink szerint gáz halmazállapotú, ezért pillanatok alatt „darabokra” szedné a gigászi planétát, majd bekebelezné azt is.

Amikor a Földünkhöz közeledne a fekete lyuk, akkor valószínűleg már nem sok lenne hátra az emberiségnek, és ütne az utolsó óránk.

Feltehetően nem is élnénk már át, ahogyan a bolygónkat porrá zúzza, majd magába szívja az eseményhorizonton át a feketelyuk, mert már jóval előbb elpusztulna minden.

Ugyanis a fekete lyuk óriási gravitációs hatása miatt a Naprendszeren belül keringő törmelékeket, aszteroidákat, és a Kuiper-öv összes elemét magához rántaná, és így bolygón felé.

A Földbe több tucat nagyobb méretű aszteroida csapódna mindössze órák leforgása alatt.

A felszínen gyakorlatilag senki és semmi nem élné túl ezt a kataklizmát, de még ha valaki csodával határos módon egy mélyen a föld alatt lévő bázisbon gubbaszt, talán megmenekülhetett, és nyerhetett magának néhány percet, azonban a vég a következőkben őt is utolérné.

Ugyanis a feketelyuk először elszívná a légkörünket, majd a felhőrendszereinket, és végül a felszíni port, majd a bolygó kőzetanyagát. Éppen úgy, mintha egy szívószálon át lassan felszürcsölne valaki egy túlérett szilvát.

Egy lassú, és fájdalmas halál lenne mind az emberiség, mind a bolygónk számára. A feketelyuk azonban nem érné be ennyivel. Addig szívná magába a törmelékeket, amíg van valami a Naprendszerben.

A végén nem maradna már semmi csak a saját Napunk, ami szintén áldozatául esne ennek a gyilkos fekete lyuknak.A feketelyukak végtelenségig tudnak terjedni, és jelenleg nem nagyon ismerünk olyan biztos folyamatokat, melyek megszüntetnék őket.

Létezik egy elmélet, miszerint ezek a feketelyukak párolognak, és nagyon hosszú idő után semmi nem marad belőlük, de ez az elmélet még nem bizonyított.

A Tejútrendszerünk közepén is egy óriási, gigantikus mértekkel rendelkező, lassan forgó feketelyukat sejtenek a tudósok, így a Földünk, és saját Naprendszerünk sorsa eleve meg van pecsételve a távoli jövőben.

OSZD MEG másokkal is! 

csillagászat világvége globális kataklizma globális katasztrófa feketelyuk


Megtekintések száma: 176867





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet