Így színezik egy éjszaka alatt pirosra a szupermarket polcaira kerülő paradicsomokat

2019. február 19., kedd




Cosmin Popescu, a temesvári Agrártudományi és Állategészségügyi Egyetem rektora, elmondja, hogy szép kinézetük ellenére, miért íztelenek a boltokban vásárolt paradicsomok.

Ezek a zöldségek, ugyanis teljesen másképp nőnek, mint a hagyományos kerti fajtájuk. 

Az ezeket termelő melegházak inkább hasonlítanak egy sci-fi film helyszíneihez, mint sem élelmiszer termesztő helyhez.

„A boltjainkba kerülő paradicsomoknak azért nincsen ízük, mert teljesen más technológiát használnak az előállításukra, mint a hagyományos kertészetek.

Ezek a zöldségek ugyanis vízfelületen teremnek, vagyis gyökerük a vízből szívja fel a rendkívül precízen, számítógépek által kiszámolt és adagolt tápanyagokat. Egy paradicsom akkor jóízű, amikor a nap sugarait használja a növekedéséhez” – nyilatkozta a román egyetem rektora.

“A szupermarketek viszont 24 órával azelőtt adják le rendeléseiket, hogy az áru a polcra kerül. 

A melegházakban ezért a vízhez olyan szintetikus anyagot adnak, melynek hatására a paradicsom egy éjszaka alatt megpirosodik. Ennek az anyagnak a neve az Ethrel, melynek használatát bizonyos országokban be is tiltották, viszont ennek ellenére még széles körben használják.

” – teszi hozzá a professzor, aki hozzáteszi, hogy bár Romániában is korlátozták az Ethrel használatát, egyes gazdák, a gyors meggazdagodás reményében, még felelőtlenül használják ezt a szintetikus szert.

Az Ethrelt már hosszú ideje bevált növekedés és érésszabályzó készítmény paradicsom, cseresznye, meggy betakarításának elősegítésére.

Ez a kémiai hormon aktiválja a zöldségben természetes módon megtalálható anyagot, mely az érés során jelentkezik. 

Ha legalább 10 napot hagynák, hogy ez a hormon kitisztuljon a zöldségből, akkor nem lenne ennyire mérgező hatású az Ethrel. 

Viszont idő hiányában ezek a zöldségek sajnos ezzel a szintetikus anyaggal együtt kerülnek a polcokra, és onnan a fogyasztók asztalára, mely mondani sem kell, hogy nincs jó hatással az egészségükre!

OSZD MEG másokkal is!

tudomány érdekes hihetetlen egészség


Megtekintések száma: 21481





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet