Így teszi tönkre az agyat az Alzheimer-kór

2017. február 12., vasárnap
Látványos, tudományosan hű adatokon nyugvó szimuláció mutatja be, hogyan veszi át az agyunk és elménk felett a hatalmat a rettegett kór.

Az Alzheimer-kór a világ egyik legrettegettebb demenciával járó leépüléses betegsége. Ilyenkor az agyunk gyakorlatilag feladja.

Lassan, és módszeresen butulunk el, míg végül nem csak emlékeink foszlanak szerte, de nem ismerjük meg saját szeretteinket sem.

A világ semmivé foszlik, és úgy érezzük, mintha nem tartanánk sehová, és nem jöttünk volna sehonnan.

Egy létállapot nélküli világ rabjává válunk, és már csak létezünk, nem pedig élünk.

A Mai napig nem tudni pontosan, mi is játszik szerepet az Alzheimer kór kialakulásában. Egyesek szerint egy különleges fehérje, míg mások úgy gondolják, hogy a légszennyezés hatása.

Egy új kutatás ugyanis kimutatta, hogy az agyban rengeteg apró, nanoméretű magnetit részecske található, és ezek mind légszennyezés során kerültek az agyba.

Az is statisztikailag kimutatható, hogy akik főút mentén laknak, és sokkal több szennyeződésnek vannak kitéve, hamarabb szenvednek majd demenciában idős koruk előrehaladtával.

Eleinte apró,, nem túl komoly tünetekkel indul a betegség lefolyása, de a biológiai folyamatok egészen bonyolultak, melyek ezek mögött húzódnak.

A lenti animáció egy számítógéppel készült szimuláció, mely rengeteg kutatási anyagra épülve készült el.

Remekül mutatja be, hogy mi zajlik le az agyban az Alzeimer-kór egyes fázisaiban.

A betegség első jele rendszerint a rövidtávú memória zavara, a beteg a frissen történt eseményeket nehezen jegyzi meg, illetve elfelejti.

A második lépésben előbb-utóbb annyira feledékeny és szétszórt lesz az illető, hogy orvosilag indokolt lesz a kivizsgálása, és általában ekkor kerül diagnosztizálásra maga a betegség.

Nagyon jellemző lesz a nevek elfelejtése, és az, hogy a szókincs is egyre szegényesebbé válik, emellett szótalálási nehézségek támadhatnak.

A harmadik fázis már egy közepes szintű demencia állapota, amikor az illető kezdi elveszíteni önállóságát, és egyre inkább segítségre szorul. Az olvasás és az írás képessége jelentősen leromlik, de az is előfordul, hogy a beteg nem ismeri fel saját szeretteit sem.

A betegség utolsó stádiumában a beteg mentálisan és testileg is teljesen leépül, az őt ápolók segítségére szorul. A beszéd vagy eltűnik, vagy csak egyszerű szavakra és kifejezésekre korlátozódik.[

Ez egy olyan borzalmas, gyakorlatilag vegetatív állapot, melyet nem kíván az ember senkinek. Ilyenkor a beteg nem mozog ár, alig eszik, és emiatt gyakran különféle fertőzések viszik végül el, vagy felfekvése keletkezik.

Amennyiben érdekel, hogy az egyik legvalószínűbb teória szerint hogyan alakul ki az Alzheimer-kór, az agyban, érdemes végignézned a szimulációt, mely amellett hogy nagyon informatív, igen látványos is.

egészség orvostudomány emberi test betegség betegségek


Megtekintések száma: 55944

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet