Így védené meg a NASA a Földet egy felénk száguldó aszteroidától!

2017. július 10., hétfő
Merész lépés, ráadásul nem egy szokványos megoldás, de a szakemberek szerint hatásos lehet.

Egyre több aszteroidát fedeztek fel az utóbbi években, hónapokban, melyek potenciálisan veszélyt jelenthetnek ránk.

Ezzel a NASA is tisztában van, nem véletlenül kezdett el különféle eljárásokat kidolgozni arra vonatkozóan, hogy mit tenne annak érdekében, ha szembe találnánk magunkat egy pusztító, gyilkos aszteroidával.

Nemrég bemutattak egy érdekes koncepciót, amit 2024-ben szeretnének a gyakorlatban is megvalósítani, méghozzá a Földet megközelítő Didymos aszteroidapáros esetében, amelyek bár közvetlenül nem fenyegetnek becsapódással, de arra éppen elég jók, hogy a NASA kipróbálja elképzelését azzal kapcsolatban, hogy el tudnának-e téríteni a becsapódással fenyegető aszteroidákat vagy sem?

Ez egy egészen új, drasztikus módszer lesz, amit még soha senki sem próbált ki, de működhet a szakemberek szerint.

Arról van szó, hogy nemes egyszerűséggel egy asztronauta nélküli távirányított űrhajót vezetnének bele az aszteroidába.

Ez ugyan nem lenne képes arra, hogy elpusztítsa az égitestet, de arra igen, hogy kilökje eredeti pályájáról.A NASA azt reméli, hogy elképzelésük a gyakorlatban is működni fog, ezáltal amennyiben a jövőben egy aszteroida valóban fenyegetné a Földet, akkor már élesben is be lehetne vetni a módszert.

Egyes összeesküvés elméletek ugyan kitérnek arra, hogy lehet, hogy éppen ez a kísérlet fogja felénk terelni a szóban forgó aszteroida párost, elhozva ezzel a globális kataklizmát, de a tudósok szerint erre hihetetlenül kicsi a statisztikai esély.

A fokozatos készültségre szükség van.

Az égboltnak ugyanis csupán néhány százalékának megfigyelésére van elég keret és kapacitás, vagyis bármikor előfordulhatna, hogy egy olyan aszteroidára bukkanunk, mely napokon belül keresztezné a Föld pályáját.

Ilyen esetre pedig nem biztos, hogy lenne könnyen és gyorsan megvalósítható terve az emberiségnek.

OSZD MEG másokkal is! 

tudomány technológia technika nasa kataklizma aszteroida


Megtekintések száma: 49617

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet