II. világháborús amerikai bombát emeltek ki nemrég a Dunából

2016. november 24., csütörtök




Több száz kilós, nagy erejű bombát emeltek ki a Dunából. Az utóbbi években nem ez volt az első ilyen megtalált bomba. Tudod, mekkora pusztításra lenne képes? És azt, hogy hogyan is szokták az ilyen bombákat hatástalanítani?

A Duna budapesti szakaszán találták meg nemrég azt a különles, GP-1000 típusú amerikai bombát, mely még a második világháború alatt hullhatott a Dunába.

Különleges bomba a Dunában

A bombát először november 9-én próbálták meg kiemelni a vízből, akkor azonban a nagy sodrás, a megerősödött szél miatt nem tudtak olyan fix pontot rögzíteni, ahonnan a búvárok merülhettek volna, ezért felfüggesztették az intézkedést.

Természetesen a kiemelés idejére lezárták a környéket, hogy biztosítsák, hogy véletlen felrobbanás esetén ne legyenek civil áldozatok vagy sérülések.

Több hasonló bombát találtak már a Dunában, a Balatonról pedig azt beszélik, hogy még Tankok is találhatóak benne a legmélyén. A második világháború „romjai”, ás fájó mementói még ma is szép számmal kerülnek elő.

Nagy pusztításra lenne képes

A hír apropóján utána jártunk, milyen bomba is lehetett ez pontosan, és mekkora ereje lehetett.

Pusztítottak már el hasonló bombát, mely közel 500 kilogrammot nyomott, mint a jelenlegi bomba is. Ez a bomba típus nem csak nehéz, de rendkívül nagy pusztításra is képes.

Ez egy átlagos nehézségi fokú bomba, amely 350 kilogramm trotilt tartalmaz. Különösen hatékony volt, nem is véletlen, hogy előszeretettel használták és elég hatékonynak tartották annak idején az amerikaiak is.

A GP-1000-res bombának van egy GP-2000-res névre keresztelt változata is, mely már nem 500 kilós, hanem majdnem ezer kilogrammos súllyal rendelkezik.

Sokan gondolkodtak már azon, hogy mekkora pusztítást vihetne véghez egy olyan felrobbanó bomba. Nos, a honvédség direkt a bombák felrobbantására előkészített terepén a robbanás 15 méter mély és 25 méter átmérőjű krátert hagyott maga után.

Ez egy városban, ahol kevesebb tárgy van, ami felfogja a robbanást, még nagyobb erejű lenne, akár 50 méteres körzetben szétroncsolna mindent, és rengeteg embert lenne képes megölni.

Így hatástalanítják a hasonló bombákat

Bizonyára sokan kíváncsiak vagytok, hogy a honvédség hogyan hatástalanítja az ilyen, és ehhez hasonló bombákat biztonságosan.

Az ilyen bombákat általában a honvédség egyik lőterén szokták felrobbantani, méghozzá úgy, hogy a bomba nagyságától, erejétől függően egy adott mélységű lyukat ásnak neki.

Miután belehelyezik, a megsemmisítéséhez tíz kilogrammnyi semtex nevű robbanószert használnak. Erre azért van szükség, hogy lyukat üssön a bomba több centiméteres acélfalába, és felrobbantsa a benne lévő tetemes mennyiségű robbanóanyagot.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 10198





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet