Ijesztő! A Holdnál hússzor közelebb haladt el mellettünk egy aszteroida

2017. március 5., vasárnap
A műholdak keringési pályájának közelségében volt, be is csapódhatott volna a csillagászok szerint Kíváncsi vagy, mekkora volt, és milyen pusztítást okozott volna?

A NASA nemrég közölte, hogy egy elképesztően ijesztő dolog történt: egy nagyobb aszteroida húzott el mellettünk.

Ez önmagában még nem is akkora nagy hír, az azonban már igen, hogy kiderült: alig 14.500 kilométernyire volt tőlünk.

Ez minden eddiginél nagyobb közelség, amit mostanában mérhettünk az elmúlt néhány évtizedben. Ez hússzor közelebb van hozzánk, mint a saját Holdunk.

És ez még nem minden. A kisbolygó annyira közel volt, hogy belépett a műholdak szokásos keringési pályájára is. Innen már csak kicsit kellett volna közelebb kerülnie, hogy a Föld gravitációs mezője érvényesüljön, és magéhoz vonzza, vagyis becsapódjon a felszínbe.

A NASA szakemberei nem tudják pontosan, minek is nevezzék ezt az objektumot. Egy, a törpebolygónál kisebb, szabálytalan alakú, szilárd anyagú égitest fogalma talán a legfontosabb.Földtől való legcsekélyebb távolságát - amerikai idő szerint - csütörtök reggel 6 óra 4 perckor érte el.

A 2017 EA kis híján becsapódhatott volna, és bizony pusztításra is képes lett volna. Egyetlen szerencsénk van. A csillagászok szerint ugyanis az égitest 100 év múlva tér vissza legközelebb, és leghamarabb.

A NASA által alapított arizonai Catalina Sky Survey intézet munkatársai mindössze 6 órával annak közelkerülése előtt észlelték az aszteroidát. Amint elhaladt a Föld mellett, el is tűnt a földi teleszkópok lencséi elől.

Néhány héttel ezelőtt egy jóval testesebb, úgy 11 és 25 méteres terjedelem közé tehető űrszikla, a 2017 BS32 is jelenését tette exoszféránkban, mely a Föld-Hold távolság csupán felére, azaz 161,280 kilométerre közelített meg minket; azt megelőzően, január 24-én pedig a cirka 27.000 kilométer per órával hasító 2017 BX tűnt fel a csillagközi horizonton.

A mostani aszteroida "csupán" csak 3 méteres volt, de a beszámolók szerint ez is hatalmas pusztítást vihetett volna véghez, ha lakott területre zuhan, vagy az atmoszférában sok apró darabra töredezik.

Az esettel kapcsolatban ismét felmerültek a rendkívül kínzó, és aggasztó kérdések: mi lesz, ha egy jóval nagyobb, globális kihalást okozni képes űrsziklát is alig napokkal, vagy órákkal a becsapódás előtt fogunk észrevenni?

tudomány nasa csillagászat globális kataklizma globális katasztrófa aszteroida meteor


Megtekintések száma: 40118

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet