Ijesztő állkapocs nélküli vérszívók pusztítanak és terjednek a folyókban Anglia-szerte!

2016. május 23., hétfő
A vérszívók rohamosan terjednek az angol vizekben, és mészárolják az ottani élővilágot. Több esetben emberekre is támadtak már.

Különleges vérszívó faj tizedeli az angliai folyók élővilágát. Az élőlény képes akár 90 centiméter hosszúságúra is megnőni.

A rendszertanilag az állkapocs nélküli halakhoz tartozó élőlény halakon és vízi emlősökön élősködik. A kifejlett példányok erős szívószájukkal rátapadnak a halak bőrére, kopoltyújára, és áldozatuk vérét szívják.

A felmérések szerint egy felnőtt egyed évente kb. 20 kilogramm tömegű hal pusztulását okozza.

haltetem

Ha az élőlény tovább terjed, előbb-utóbb fel fogja falni a folyók teljes élővilágát.

Zabálják a halakat

Az élőlények bár alapvetően paraziták, kis híják felzabálják a halakat.Tapadós szájszerveikkel áldozatukra tapadnak, majd addig élősködnek rajta, amíg csak lehet. Ez sokszor az állat elhullásához vezet, de

feljegyeztek olyan esteket is (mint a képen látható eset is), amikor a lények átfúrták magukat a halak belső szervein is.

ingolak-altal-megtamadott-hal

Rohamos terjedésük oka egyelőre rejtély, bár több különböző elmélet született már erre vonatkozóan, de biztosat még egyetlen biológus vagy szakember sem tud.

Embereket is megtámadtak

Az elmúlt időszakban több folyónál és számtalan parton betiltották a fürdőzést az emberek számára, mert ezek az élőlények amikor nagyon éhesek, még az emberre is rátámadnak.

tengeri-ingola

Piciny, fűrészes fogakkal rendelkeznek, hosszú, kígyószerű testük van, és rakéta sebességgel képesek a víz alatt cikázni, így nagyon gyorsan okozhatnak tragédiát, ha egy kisebb gyermek tartózkodik a folyókban.

Korábban Amerikából is érkeztek olyan beszámolók, amikor ezek az állatok súlyosabban megsebesítettek embereket, gyanútlan fürdőzőket.

Az első feljegyzett példány

A tengeri ingola első valaha feljegyzett példányát 1935-ben találták meg először az Ontario-tóban Amerikában. A Welland-csatorna megépítését követően megnyílt vízi úton keresztül a többi tóban is elterjedt, és természetes ellenségek híján igen gyorsan és stabilan megtelepedett.

tengeri-ingolak

Amerikában így már régebb óta is komoly problémákat okoz. Nem egy ízben a vízbe merészkedő vagy fürdőző emlősöket is megtámadtak már ott is korábban.

Itthon is élnek

Magyarországon két ingolafaj él: a dunai (Eudontomyzon vladykovi) és az erdélyi, vagy más néven tiszai ingola (Eudontomyzon danfordi). Az erdélyi ingola megtalálható a Körösökben, a Marosban, a Szamosban, a Tisza felső szakaszán, továbbá Ukrajnában és Szlovákiában is.

dunai-ingola

Tavasszal ívik, ezután a felnőtt példányok - amelyek akár a 30 centiméteres nagyságot is elérhetik - még 2-3 évig élnek, parazita életmódot folytatva. A lárvák 4-5 évig az iszapba ásva fejlődnek.

A dunai ingola, mint azt a neve is mutatja, a Dunában és annak több mellékfolyójában él.

A két faj eltérő élőhelyén kívül még lényeges különbség, hogy a dunai ingola nem élősködő faj, a mintegy 15 centiméteres kifejlett példányok az ívás után röviddel elpusztulnak. Hazánkban mindkét ingolafaj szigorúan védett.

rejtély hihetetlen rejtélyek természet bizarr ijesztő


Megtekintések száma: 38147

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet