Ijesztő felfedezést tettek: idegenek takarhatnak el egy csillagot!

2023. május 22., hétfő




A Föld és galaxisunk közepe között található egy különös csillag, amely bizonyos időközönként hirtelen elhalványul. A kutatók egyelőre nem tudtak magyarázatot találni a jelenségre.

A Roberto Kalbusch Saito, a brazíliai Santa Catarina-i Szövetségi Egyetem munkatársa által vezetett csapat 2012-ben figyelt fel a VVV-WIT-07 jelű objektum különös viselkedésére 

– írja a ScienceAlert.

A csillag azért érdekes, mert bizonyos időközönként megmagyarázhatatlan mértékben halványul el.

Az égen található objektumok fénye nem stabil, szerkezetük, illetve az előttük elhaladó egyéb objektumok miatt látszólagos fényerejük periodikusan változik. Bizonyos esetekben ugyanakkor a szakértők nem tudják megmagyarázni fényingadozás ütemét vagy mértékét. 

Így van ez többek közt a Tabby csillaga nevű égitesttel is, melyet egyes elképzelések szerint egy idegen civilizáció befolyásol egy energiát elnyelő eszközzel, egy úgynevezett Dyson-gömbbel.

2012-ben a VVV-WIT-07 amplitúdója 11 napon át lassan csökkent, majd az elkövetkező 48 nap során szinte teljesen elsötétült. 

A folyamat végére a csillag mérhető fényének közel 80 százaléka eltűnt, a kutatók pedig nem tudták értelmezni jelenséget. 

A VVV-WIT-07 és a Tabby csillaga közt fontos eltérés, hogy bármi is halad el utóbbi égitest előtt, az csak a fénye 20 százalékát blokkolja.

Az efféle, hirtelen elhalványuló csillagokkal kapcsolatban a szakértők már több elmélettel is előálltak.

A legelterjedtebb elképzelések szerint hatalmas porgyűrűk, meteoroidrajok vagy éppen földönkívüliek által épített erőművek állhatnak a furcsa fényingadozások mögött.

A VVV-WIT-07 esetében nem valószínű, hogy idegenek okoznák az elhalványulást. Ilyen szintű ingadozáshoz ugyanis egy több mint egymillió kilométer széles szerkezetre lenne szükség. Igaz, egyelőre olyan természetes objektumot sem sikerült modellezni, amely megmagyarázhatná a csillag különös viselkedését.

A brazil szakértők bíznak benne, hogy az elkövetkező egy évben további elhalványulásokat figyelhetnek meg a VVV-WIT-07-nél, és így még több adatot gyűjthetnek a folyamatról.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány ufók földönkívüliek idegenek összeesküvés


Megtekintések száma: 35628





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet