Ijesztő: ilyen volt a világ legelső televíziós teszt adása

2016. október 21., péntek
1925-ben először a világtörténelemben létrejött az első sugárzott televíziós adás. A technológia azonban annyira kiforratlan volt, és annyira gyerekcipőben járt, hogy inkább tűnt egy félelmetes, túlvilági adásnak, mint bármi másnak.

Szinte hihetetlen, hogy az, ami ma nekünk teljesen természetes, az régen luxus volt, az előtt pedig nem is létezett. A televíziózás forradalma ma már eljutott odáig, hogy minden háztartásban megtalálható szórakoztató eszköz a tévé.

Észre sem vettük, de beépült mindennapjainkba. Nem csak a hírekről értesülünk általa, de szórakozunk is rajta, mikor filmeket nézünk.

Ha hirtelen nem lenne tévé, egy alapvetően szomorúbb, frusztráltabb világban élnénk az életünket. Pedig régen, sok évtizeddel ezelőtt, egy tévé nélküli világ is létezett, bármilyen hihetetlen is ezt felfognunk.

A tévé alapjait már 1884-ben lefektették a képfelbontással és a pásztázó tárcsával, de csak 1925-ben került sor az első tévéadásra.

Az első, nagy távolságra vezetéken továbbított televíziós adásra csak 1926-ban került sor London–Glasgow között John Logie Baird skót feltaláló jóvoltából. Van egyébként magyar vonatkozása is a dolognak, ugyanis Tihanyi Kálmán nevéhez fűződik a teljesen elektronikus, töltéstároló típusú televíziós rendszer feltalálása.

De milyen is volt az első televíziós adás? Sokkal inkább tűnt egy ijesztő üzenetnek a túlvilágról, mint egy valós adásnak.

Ez annak volt köszönhető, hogy a technológia akkoriban még nagyon gyerekcipőben járt, és egyáltalán nem volt kellően kiforrott.

Nem véletlen, hogy a tévézés szélesebb körben csak az 1930-as években indult meg, akkor is csupán néhány országban világszerte.

Az a bizonyos skót feltaláló, John Logie Baird az első tényleges adás előtt 1925-ben egy báburól készített felvételt, és azt próbálta a televízió készüléken keresztül sugározni a kísérletek során.

A bábut Stooky Billnek keresztelte el, és a róla készült felvétel valóban úgy hatott, mintha egy túlvilág rémkép, vagy egy mozgó délibáb sugárzott volna át a tévén.

Mégis, a mai napig úgy tartják számon, hogy ez a világ első sikeres televíziós adás sugárzása. Egy biztos, aludni nehezen fogunk tőle.

tudomány technológia technika érdekes érdekesség történelem


Megtekintések száma: 19676

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet