Ijesztő: süllyedni kezdett egy felhőkarcoló San Francisco városban!

2016. november 26., szombat
Évente több centit is süllyedt. Ráadásul nem az egyetlen épület. Mi okozza, és mit lehet tenni, mielőtt nagyobb baj lesz?

Nemgér észrevették, hogy erősen süllyedni kezdett a San Franciscoban megtalálható egyik legnagyobb épület, a Millenium Tower.

A felhőkarcoló évente több centimétert is süllyed, amit először sikerült kimutatni. A drasztikus süllyedés okát egyelőre találgatják, mint ahogyan azt is, hogyan lehetne kezelni a problémát, mielőtt valami nagyon komoly tragédia következne be.

A helyzetet nehezíti, hogy több másik épület is süllyedni kezdett. Nagy a baj?

Az 58 emeletes Millennium Towert 2009-ben fejezték be, csak az utóbbi években figyeltek meg mozgást, illetve süllyedést a felhőkarcolónál. Ennek okát még nem találták meg, azt valószínűsítik, hogy a tartópillérekhez lehet köze.

Az épületek süllyedése alapjáraton nem egy túl ritka jelenség, és általában az olyan épületeknél fordul elő, ahol nem megfelelően építkeztek, vagy a talaj állaga nem megfelelő, és nem bírja el az épület súlyát, ezért süllyedésnek indul.

2015. február 22. és 2016. szeptember 20. között mért műholdas adatok alapján mutatták ki a Millennium Tower süllyedését. A zöld pontok stabilak, a pirosak elmozdulást jeleznek.

Az előzetes információk szerint nem a talajjal van a gond, hanem az épület tartópilléreivel. Ez a jobbik eset, ha a talajszerkezet gyengült volna meg, akkor biztos pusztulás várna az épületre, és a környezetére is.

A kutatók olyan technológiával tudták megvizsgálni a tornyot, melyek napjaink legmodernebb eszközeinek számítanak, és a legkisebb elmozdulást is képesek érzékelni. A Sentinel-1 műholdakat kifejezetten a földfelszín vizsgálatára és feltérképezésére fejlesztették ki, és ezek is segédkeztek a Millenium Tower süllyedésének észrevételében.

A környéken aggasztó jelként tűnt fel, hogy nem csak ezzel az épülettel vannak süllyedési gondok. A városban több olyan pont van, ahol mozog a föld. A föld mozgása a többi területen nem a tartópillérek hibájára utal, hanem a talajszerkezet meglazulására, ami végzetes lehet a város egyes részeire nézve a jövőben.

Ilyen kritikus helyként azonosították a például Hayward Faultot és a San Rafael öbölt. nem kizárt, hogy a jövőben alaposan átalakuljon San Francisco látképe, és egyes merészebb gondolkodású geológusok még azt sem tartják kizártnak, hogy úgynevezett víznyelők jelenjenek meg a város alatt, komplett házakat, épületeket elnyelve magukban.

tudomány érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 28196

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet