Ijesztő technológia lekapcsolhatják az áramot, felrobbanthatják az erőműveket az ellenfeleiknél az oroszok!

2022. szeptember 5., hétfő




Ez lehet Putyin végítélet fegyvere, mely egyetlen ravasz meghúzása nélkül milliókat ölhet meg?!

Az oroszok olyan teljhatalmú fegyver és egyben technológia birtokában vannak, ami könnyen elhozhatja a világ számára a végítéletet.

Egy olyan fegyver, amin elég egyetlen alkalommal meghúzni a ravaszt.

Sőt, nincs is tulajdonképpen ravasz, amit meghúzhatna Putyin, mert ez a fegyver hangtalan, zajtalan, nem látni és nem is érzékelni...

Csak a mérhetetlen pusztítás árulkodik majd arról, hogy bevetették, és a több millió halott...

A fegyver létezik, az oroszok egyes csatornákon már beismerték, belsős emberek is állítják, hogy bevetésre kész, és titkos akcióban, elszeparált régiókban már be is vetették itt-ott.

De térjünk vissza az elejére!

Furcsa jelenetek zajlottak tavaly augusztus végén egy szaúd-arábiai olajfinomítóban. A műszak közepén váratlanul és véletlenszerűen elkezdtek lekapcsolni a gépek, végül az egész üzem leállt, azonnali anyagi veszteséget okozva a cégnek.

A hiba vizsgálata során hamar kiderült, hogy ez végül is szerencsés kimenet volt: az olajfinomító ipari ellenőrzőrendszerét egy olyan malware-rel fertőzték meg, aminek a célja a konkrét fizikai károkozás és emberéletek kioltása volt.

Nem ez volt az első ipari ellenőrzőrendszerre szabott kártevő. Ilyen volt az iráni atomprogramot egy időre megbénító Stuxnet, ami az urándúsító centrifugák túlpörgését megakadályozó ellenőrzőrendszert semlegesítve tette tönkre az atomfegyvergyártáshoz szükséges dúsított uránt előállító eszközöket.

És ilyen volt a Blackenergy és a Crashoverdrive, két kártevő, amit az oroszok szabadítottak rá az ukrán elektromos hálózatra, kisebb-nagyobb áramkimaradásokat okozva az országban a trafók túlterhelésével és lekapcsolásával.

A szaúdi olajfinomítóban felfedezett malware ezeknél tovább ment. Nem pusztán abban, hogy a támadáshoz nem csupán az ipari ellenőrző rendszert kellett megismerniük, hanem még a megtámadott létesítmény konkrét felépítését is - hogy milyen kapcsoló mit állít, hogy melyik cső hova tart.

A kiberbiztonsági berkekben Trisis és Triton néven is emlegetett szoftver "kifejezetten emberélet védelmére tervezett biztonsági rendszereket támadott", mondta a Cyberscoopnek Robert Lee, a Dragos nevű kiberbiztonsági cég alapító-vezérigazgatója.

A Trisis célpontja a Schneider Electric ipari ellenőrző rendszere, a Triconex volt, egy olyan specializált eszköz, amely

világszerte mintegy 18 ezer atomerőmű, olajfinomító, papírgyár és egyéb ipari létesítmény

gépeiben szabályozza a nyomást, az áramerősséget, a hőmérsékletet, a fordulatszámot.

Erről korábban azt hitték, hogy "lock and key" rendszer, vagyis kizárólag fizikai hozzáférés esetén lehet benne bármilyen kárt okozni. Mostanra bebizonyosodott, hogy a Trisisszel akár távolról is machinálható a rendszer.

A 2017 augusztusi támadásnál csak a vakszerencsén múlt, hogy nem lett nagyobb baj.

A kártevő elemzése alapján hamar világossá vált, hogy ilyen szofisztikáltságú támadást csak nemzetállami hátterű hackerek hajthattak végre, csak nekik lehetett elég erőforrásuk ahhoz, hogy megfelelően teszteljék az eszközt a bevetés előtt - például mert ehhez érdemes volt beszerezni egy működő Triconex rendszert, ami alsó hangon is úgy 40 ezer dollárba kerül.

A nemzetállami háttérre utalt az is, hogy a támadó nem próbálkozott zsarolással, célja nem az anyagi haszonszerzés, csupán a rombolás volt.

Ilyen szintű támadásra nem sok ország képes, a szakértők szerint Irán, Kína, Oroszország, az USA és Izrael rendelkezik megfelelő technikai háttérrel

. Mivel Izrael és az USA Szaúd-Arábia szövetségese, Kína és Oroszország pedig egyre gyakrabban üzletel velük, a gyanú Iránra terelődött, pláne mert 2012-ben a legnagyobb szaúdi olajipari vállalat ellen elkövetett hackertámadással is Iránt gyanúsították már.

Október 23-án aztán váratlan fordulat történt. A Trisist, illetve ahogy ők nevezik, a Tritont a kezdetektől vizsgáló FireEye "nagy bizonyossággal" arra jutott, hogy egy orosz állami kutatóintézet fejleszthette azokat az eszközöket, amikkel a támadók be tudtak hatolni a Triconex rendszerébe, hogy elhelyezzék ott a kártevőjüket.

Vagyis Putyin kezében egy olyan végítélet-fegyver van, amivel a világ bármely pontjára csapást mérhet akár percek leforgása alatt, emberéletek millióit oltva ki ezzel.

Talán emiatt mondhatta azt korábban egy interjújában, hogyha valaha harmadik világháborúra kerül sor, akkor annak nem lesz már győztese senki...

OSZD MEG másokkal is!

összeesküvés politika háborúk


Megtekintések száma: 51916





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet