Ilyen, amikor egész India a szíivárvány színeiben tündököl

2017. március 17., péntek
Egész India színpompás forgataggá változik minden évben, az indiai naptár Phalguna hónapjának utolsó teliholdas napján.

Idén ez március 13-ára esett, mikor is a hindu vallás követői hatalmas colorparty keretein belül köszöntik a tavasz érkezését.

Festékporral, megszínezett vízzel locsolják egymást az utcán felvonuló emberek, sőt, manapság már színezett vízzel feltöltött lufikat és vízipisztolyokat is bevetnek, a festéket pedig a magasba, illetve egymásra dobják, így egy talpalatnyi hely sem marad szivárványszín nélkül.

A hagyomány szerint idősek és fiatalok tánccal, énekelve köszöntik az új évszakot, hangos ünneplésükkel pedig az ártó szellemeket űzik messzire.

Nemcsak a tavasz beköszöntének örülnek, de a jó gonosz feletti győzelméről is megemlékeznek. A legenda szerint Rádhá, Krisna szeretője volt az első, aki színekben fürdött, így az iránta való tisztelet kifejezéseként az ünneplők gyakran az ő szobra előtt is énekelnek.A tavaszköszöntő Holi fesztivál, más néven a színek fesztiválja évente több millió embert vonz a helyieken kívül, a hindu hagyományt pedig számos más országban is átvették már,a világon több nagyvárosban is színekbe borulva üdvözlik az évszakváltást, az újjászületést, de az egyenlőség és a tolerancia jelképének is tekintik.

India legtöbb részén elterjedt ez a fesztivál, általában öt napig tartó ünneplésről beszélhetünk, melynek során régi és új hagyományokat is gyakorolnak a hinduk. Az egyik szokás szerint Phalguna Poornima napján, vagyis telihold éjjelén máglyán elégetik a tél során felhalmozódott szemetet, gyúlékony tárgyakat, ezzel jelezve, hogy más nem sokat kell várni a nyárra.

Bár minden régióban máshogy ünnepelnek, a Holi fesztivál tulajdonképpen egy kicsit a bolondok napjára is hasonlít, ilyenkor ugyanis megengedett a tréfálkozás, egymás ugratása, a résztvevők között pedig elfogadott, hogy ezen a napon minden ilyet nyitott szívvel és vidáman fogjanak fel a sérelmeket félretéve,

hiszen alapvetően a békét és az összetartozást is ünneplik a többnapos fesztiválon.

Sok család erre az időszakra időzíti a nagy kibéküléseket és a fontos beszélgetéseket is, hiszen ilyenkor mindenki egy kicsit megengedőbb, mint a hétköznapokon. 

Forrás: nuus.hu

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 20840

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet