Ilyen belerepülni egy víznyelőbe!

2016. december 2., péntek




Gondolkodtál már azon, milyen lehet egy igazi, mély víznyelő belseje? Ezzel a látványos drónfelvétellel most bemutatjuk neked!

A víznyelő egy különös, egyben veszélyes geológiai jelenség. Veszélyes, mert az utóbbi évtizedekben kialakult már többször olyan, ember lakta helyeken is, ahol tragédiákat, baleseteket okozott a hirtelen megnyíló föld.

Ugyanakkor rendkívül látványosak is. Ezek a lyukak elsőre feneketlennek tűnek, és az ember azt gondolná, hogyha beleesik, talán örökké fog zuhanni, és soha nem ér le az aljára. Tény, hogy a víznyelők nagyon mélyek tudnak lenni, és az is tény, hogy egyik napról a másikra, akár pillanatok alatt omlanak be.

De miről is van szó pontosan? Ezek tulajdonképpen nem mások, mint a karsztos nyílások, amelyeken a felszínen időszakosan vagy állandóan folyó víz a kőzet belsejébe kerül.

Ekkor odalenn meglazul a talaj és gyakorlatilag kimossa a talajszerkezetet a kőzetek alól a víz. Ezáltal egy hatalmas üreg képződik a föld belsejében, a felszí közelében. Amikor már nem bírja megtartani magát, akkor a pereme váratlanul beomlik.

A hóolvadás idején a még fagyott talaj vízzáró, ezért a teljesen karsztos felszínen is lehetnek időszakos vízfolyások.

A víznyelőket elzárhatja a behordott anyag – főleg akkor, ha a bejutó vízmennyiség kevesebb lesz a vízgyűjtőterület vagy a csapadék csökkenése miatt. Az ismét csapadékosabbá váló éghajlat hatására a nyelő újraéledhet.

Bár a víznyelő természeti jelenség, mesterséges okai is lehetnek, az emberi tevékenység felgyorsíthatja a keletkezésüket. A kutak például a kasztkőzetben levő víztározóból szívják a vizet, így csökkenthetik bennük a nyomást.

Az építkezések során keltett rezgések is hozzájárulhatnak egy víznyelő beszakadásához, akárcsak a bányajáratok vagy a csatorna- és vízellátórendszer régi, már nem használt, földben maradt tartályai, amelyek egy idő után összeroppannak.

A víznyelők azért veszélyesek, mert mindent bezabálnak maguk körül. Nem egy esetben autókat nyeltek el, sok esetben utasokkal együtt, de estek már meg más tragédiák is.

Az egyik legabszurdabb haláleset egy fiatalemberrel esett meg, akinek az ágya alatt nyílt a háza alatt futva egy óriási víznyelő, mely éjszaka beomlott. A férfi holttestét sohasem találták meg.

Egy remek és látványos drónfelvétellel most betekinthetünk egy ilyen különleges víznyelő belsejébe, és szemügyre vehetjük, mi található a mélyén.

A felvételen egy Utahban keletkezett víznyelő „szívébe” nyerhetünk betekintést. Kapaszkodjatok, rázós út lesz!

érdekes video érdekesség természet


Megtekintések száma: 18707





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet