Ilyen bizarr élőlényt aligha láttál, ugyanis letéphető a bőre

2017. február 9., csütörtök
Egy új fajt fedeztek fel nemrég, amihez hasonlót még soha nem találtak korábban a Földön.

Madagaszkáron találtak rá német kutatók arra a különleges élőlényre, mely akár egy földönkívüli faj képviselője is lehetne, legalábbis első ránézésre.

Az állat ugyanis rendelkezik egy rendkívül különleges tulajdonsággal: letéphető a bőre.

Pontosabban, ha veszélyt érez, képes megszabadulni a saját bőrétől, és egy pillanat alatt maga mögött hagyni a pikkelyeit.

Ez egyfajta biológiai katapult - fejtették ki a német kutatók. Így lehetne legegyszerűbben leírni, hogy pontosan miről is van szó.

Azt már eddig is ismerte a tudomány, hogy egyes gyíkok képesek veszély esetén megválni a farkuktól, hogy így meneküljenek meg a ragadozók elől, később pedig képesek voltak arra, hogy újra növesszék.

A kis hüllőt, amely a Geckolepis megalepis nevet kapta, a PeerJ című folyóiratban megjelent tanulmányban mutatta be Mark Scherz, a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kutatója.

A pikkelyes gekkó bőre kifejezetten alkalmazkodott ahhoz, hogy letépjék: a nagy pikkelyek csak egy keskeny darabon tapadnak az állat bőréhez, ezért viszonylag könnyedén leszakadnak. Ráadásul a pikkelyek alatti bőr is alkalmazkodott ehhez.

Ez azért ennyire egyedülálló felfedezés, mert korábban csak ritkán figyeltek meg olyan fajokat, melyek képesek egy ragadozóval való találkozáskor megválni egyes részeiktől.

Van egy-két olyan ritka gekkó faj, mely ugyan képes hasonlóra, de nem pillanatok alatt, ez az állat viszont valóban katapult módjára képes arra, hogy szó szerint kibújjon a bőréből, ezáltal elmeneküljön a veszély elől.

Ráadásul úgy, hogy a legkisebb sérülés nélkül szabadulnak. És ez még nem minden.

A gekkó ugyanis a pikkelyeit nem hónapok, hanem hetek alatt képes újranöveszteni, ami szintén egyedülálló a természetben.

A tudósok szerint elképzelhető, hogy a Geckolepis megalepisnek azért fejlődtek ki ilyen nagy pikkelyei, mert azoktól könnyebben meg tud szabadulni.

Magát az új gekkófajt egy Tsingy nevű barlangrendszerben fedezték fel, és már a felfedezése napján is komoly pletykák keltek szárnyra a lényről, ugyanis sokan azt gondolták eleinte, hogy mivel annyira különbözik a viselkedése és a védekezési mechanizmusa egyes fajoktól, talán földönkívüli eredetű.

Persze ezeket a pletykákat hamar eloszlatták, és a lény bár nem a Marsról jött, mindenképpen a Földi ökoszisztéma és élővilág egyik legkülönlegesebb lénye.

tudomány érdekes érdekesség természet állatvilág


Megtekintések száma: 31325

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet