Ilyen egy igazi tűztornádó!

2016. november 8., kedd




Láttál már olyan tornádót, amit a tűz táplál? A félelmetesen szép természeti jelenség nagyon ritka, éppen ezért annyira lenyűgöző ez az Ausztráliában rögzített felvétel!

A tűztornádók rendkívül érdekes és ritka jelenségek, ugyanis nem teljesen úgy alakulnak ki, mint egy hétköznapi tornádó.

Bár hatásmechanizmusuk hasonló, mert mindkettő a heves légáramlatoknak köszönheti létrejöttét, ebben az esetben ezek a légáramlatok közvetlenül a tűzesetek következtében, a tűz felett gomolygó levegőben jönnek létre.

Éppen ezért a legtöbbször a tűz felett lehet időnként elkapni egy-egy tűztornádót, de akadnak olyan beszámolók és videó felvételek is, melyeken az látszik, hogy közvetlenül a tűz mellett keletkezett ilyen magasba nyúló tűztölcsér.

Sokkal kisebb méretskálájú légköri örvénylés hozza létre, mint a hagyományos értelemben vett tornádókat, vagy víztölcséreket.

A tűztornádók változó méretűek lehetnek, de összességében az jellemző rájuk, hogy ne öltenek olyan gigantikus méreteket, mint a hagyományos tornádók.

Ezt nagyban befolyásolja a tűz mértéke, és alapvetően igaz az, hogy a tűz terjedelmét nem képesek ezek a tölcsérek meghaladni, valamint nem is törnek annyira magasra, mint más tornádók.

Nagy átlagban 15-50 méter magasak lehetnek, ami még így is nagyobb, mint egy több emeletes bérház.

Ennek ellenére itt is léteznek kiugró kivételek, ugyanis megfigyeltek már olyan tűztornádót is, melyek majdnem egy kilométeres magasságig feltörtek a légkörbe.

Ezek a pokolian izzó tölcsérek képesek akár 610 km/h sebességgel forogni, gyakorlatilag mindent széttépve, majd porrá égetve, amit elnyelnek.

Rövidebb élettartamuk van, mint a hagyományos tornádóknak, körülbelül 20-25 percig tartanak, de ha az alattuk lévő tüzet sikerül eloltani, akkor a jelenség hamar meg is szűnik.

Néhány éve 2011-ben hazánkban is kialakult egy nagyon szép tűztornádó Kistarcsán. A róla készült fotó aztán az egész világot bejárta, és az egyik legszebb tűztornádó fotónak tartják a szakemberek. 

A helyszíni beszámolók szerint öt méterre is felcsaptak a lángok, a tűzben pedig a szél és a felforrósodott levegő hatására hamar létre tudott jönni ez a bámulatos természeti csoda.A fotót azóta már lehozta többek között a BBC, a Telegraph, a Reuters, a Daily Mail, a The Sun, a svájci Blick, de még a kínai JF Dailya is.

érdekes érdekesség természet


Megtekintések száma: 42046





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet