Ilyen egy tájfun szeme a világűrből

2016. november 30., szerda




Soha nem látott, látványos videón a 2015-ben pusztító Soudelor tájfun, és annak dermesztő közepe. A Nemzetközi Űrállomásról egy nagyon részletes, és lélegzetelállító videót sikerült róla készíteni.

A tájfunok mindig is gyönyörű, ámde szeszélyes és veszélyes természeti jelenségek voltak. Az emberiség már a műholdas idők kezdetétől fogva kíváncsiak voltak arra, milyen lehet egy ilyen éghajlati és időjárási jelenség „felülről” nézve.

Az első, tájfunokról készült felvételen olyan gyönyörűek voltak, és annyira sok információval szolgáltak az időjárás kutatóknak, hogy azóta rengeteg dolgot tudunk a tájfunokról.

De miről is van szó, és miért ennyire csodálatos jelenség a tájfun?

A meleg óceán felett páradús, forró levegő emelkedik a magasba, és spirális forgásba kezd - északi féltekén az órajárásával ellentétes, a délin megegyező irányban.

A kialakult légköri képződmény csak trópusi viharnak nevezhető addig, míg a benne mozgó szelek sebessége el nem éri a 120 km/h sebességet.

E fölött nevezik hurrikánnak, vagy tájfunnak, és a szakemberek hivatalosan is regisztrálják az ilyen képződményeket, nevet kapnak, és mozgásukat folyamatosan nyomon követik.

Így volt ez azzal a tájfunnal is, melyről 2015-ben látványos felvételt készítettek az űrállomás fedélzetéről.

A videón a Soudelor tájfunt láthatjuk, és egy pillanatra még a tájfun legbelső részét, a „szemét” is sikerül megfigyelni egy rövid időre.

Évente átlagosan mintegy 84 trópusi vihar és 45 hurrikán / tájfun alakul ki a Földön. A trópusi ciklonok okozta károkról csupán becslések állnak rendelkezésre.

A pusztítás nagyságrendjét jól mutatja, hogy az egyik legemlékezetesebb hurrikán, az Andrew, az evakuálás ellenére 50 ember életét oltotta ki, és a keletkezett károk meghaladták a 30 milliárd USA dollárt.

érdekes érdekesség


Megtekintések száma: 7964





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet