Ilyen egy vulkánkitörés az űrből szemlélve

2017. január 31., kedd




Látványos vulkánkitörés olyan szemszögből, ahonnan soha nem láthattad, méghozzá egyenesen az űrből, az ISS fedélzetéről.

A szóban forgó zseniális felvételt nem most, hanem 2009. Június 12-én készítették a Nemzetközi űrállomás fedélzetéről.

A Sarychev vulkán kitörése hatalmas erejű volt, és olyan hatalmas, hogy még az űrből is látni lehetett, ezért is készítették el ezt a felvételt az űrhajósok. Később maga a NASA tette közzé az internet épre számára a páratlan képanyagot.

Aligha láttunk még ilyen szögből vulkánkitörést, és riasztó belegondolni, hogy ezek a nagy erejű kitörések gyakran több száz, vagy akár több ezer kilométerről is láthatóak.

A legtöbb geológus egyébként ezeket a folyamatokat tartja a világ legerőteljesebb folyamatainak, a lemez tektonikai mozgásokat is megelőzve.

Különösen látványos lenne, ha kitörne a Yellowstone Nemzeti Park alatt szunnyadó nagy kiterjedésű szuper vulkán. Ebben az esetben több százezer tonnányi kőzetanyag repülne ki az atmoszférába, egyes számítások szerint olyan magasra, hogy lenne egy része, ami az űrbe távozna.

Szerencsére azonban ettől egyelőre nem kell tartanunk, bár sok szakember állítja, hogy éppen ideje lenne a kitörésnek a vulkanikus aktivitás periódusait figyelembe véve.

Szerinted is látványos, és egyben elképesztő, ahogyan a vulkán által a magasba „köpött” kőzet és hamuanyag szétterjed az atmoszférában?

Akkor ne habozz, OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen video természet


Megtekintések száma: 161199





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet