Ilyen lehetett a dinoszauruszokat kipusztító meteorit

2017. január 8., vasárnap




Kíváncsi vagy, milyen lehetett az a gyilkos űrszikla, mely fajok teljes pusztulásáért volt felelős 65 millió évvel ezelőtt? A NASA most rekonstruálta az aszteroidát, és annak becsapódását.

65 millió évvel ezelőtt következett be a világtörténelem legnagyobb meteorit becsapódása

A tudomány jelen állása szerint ez felelt annak idején azért, hogy az őshüllők teljesen kipusztultak. Ma már ugyan vitatott, hogy csakis az űrszikla felelős-e a dínók végzetéért, de kétségtelen, hogy 65 millió éve egy globális kataklizmát okozott, melyben az élővilág 90%-a elpusztult.

Az ősi aszteroidaősi becsapódási kráterének nyomai a mexikói Yucatán-félszigeten, illetve annak közelében, a tengeraljzaton maradtak fenn.

Úgy feltételezik, hogy a becsapódó aszteroida legalább 10-14 kilométer átmérőjű volt. Magát a meteorit által ütött krátert az 1970-es évek végén fedezték fel, miközben kőolaj után kutattak.

Nemrégiben lefúrtak a kráter mélyére - melyet Chicxulub-kráterként neveztek el - és rengeteg olyan kőzetanyagot és tektitet találtak, melyből rengeteg következtetést tudtak levonni arra vonatkozóan, honnan eredhetett az aszteroida.

A NASA úgy sejti az eredményekre hivatkozva, hogy a becsapódó tárgy egy olyan nagyobb aszteroida darabja volt, amely 160 millió évvel ezelőtt töredezett szét, egy a bolygótól távol bekövetkezett ütközés során.

Az Amerikai Űrügynökség egy különleges kísérlet keretében vizsgálta meg, hogy pontosan hogyan zajlott az aszteroida becsapódása.

Egy remek és látványos videóban mutatták be, hogyan zajlottak a szimulációk, és milyen is lehetett, mikor 65 millió évvel ezelőtt ez a szikla megpecsételte a sorsukat.

tudomány video


Megtekintések száma: 41005





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet