Ilyen lesz a Föld utolsó napfelkeltéje

2017. január 5., csütörtök




A kutatók jelenlegi becslései szerint 7 milliárd év múlva a nap vörös óriássá fog felfúvódni, amivel megpecsételi a bolygónk sorsát. Így fog kinézni az emberiség utolsó napfelkeltéje.

Ahogyan a Napban jelenlévő hidrogén lassan elhasználódik, egyre inkább le fog lassulni a benne végbemenő fúziós folyamat, mely végső soron ahhoz fog előbb-utóbb vezetni, hogy a Napunk egy vörös óriássá fog felfúvódni.

Ez fogja körülbelül 7 milliárd év múlva megpecsételni a bolygónk sorsát. Ha lesz még élő ember a Földön, akkor az utolsó napfelkelte, amit átél, meglehetősen bizarr látvány lesz.

Abban biztosak lehetünk, hogy tényleg ez lesz az utolsó ilyen napfelkelte, amit látunk.

A nap egy óriási labdaként fog megjelenni az égen, és folyamatosan egyre inkább beteríti az egész égboltot. Olyan erős lesz a fénye, hogy alig lehet majd valamit látni.

Azonban nem lesz gondunk a látásra, mert mire akkorára nőne a Nap, hogy az egész égbolton látható legyen mindenhol, addigra a Föld hőmérséklete órák alatt felszökik.

Lassan elpárolognak a tengerek, óceánok, és a bolyogó teljes vízkészlete. A következő lépésben azonban a folyamat még drasztikusabb hatásokat kelt, a Föld legbelső magjában.

Gyakorlatilag kifut a Föld, legalábbis így is ki lehet fejezni azt, ami ránk vár. Ugyanis a Föld magmája a felszínre tör, és forrongó levesként be fogja teríteni az egész felszínt.

Csak a legmagasabb hegységek maradnak érintetlenek, ott azonban gyilkos napsugárzás pusztítja el másodpercek alatt a baktériumokat és mikrobákat.

Ezután a hegyek, és az összes kőzet olvadásnak indul a bolygón. Nem lesz hová rejtőznie az emberiségnek, mivel a Föld alatt sem lesz biztonságban senki.

A vörös óriással való felfúvódás utolsó lépéseként a Földet egyszerűen el fogja nyelni a Nap. Ezután vissza fog húzódni, ahogyan önmagába roskad, és egy apróm fehér törpévé alakul.

Ám addigra a Földünknek már csak hűlt helye lesz a világegyetemben. Éppen ezrét a szakértők úgy gondolják, hogyha az ember eljut addig, hogy még 7 milliárd év múlva is létezni fogunk, már rég nem a Föld lesz az otthonunk, hanem más bolygók, vagy óriási űrkolóniáknak otthont adó csillagközi bárkák.

tudomány világvége globális kataklizma


Megtekintések száma: 64357





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet