Ilyen lesz a jövő kijelzője, melytől garantáltan elszáll az agyad!

2016. október 18., kedd
Olyan technológiát mutatunk be, mely teljesen le fog döbbenteni! Azt fogod magadnak mondani, hogy nem, ilyen nem létezik!

A tudomány napról napra képes óriási meglepetéseket okozni nekünk. Gondoljunk csak arra, hogy ma már egy mesterséges intelligencia képes megverni a legjobb sakkjátékosokat, vagy arra, hogy izzadni, fekvőtámaszozni képes robotokat tudunk létrehozni.

A genetikailag módosított állatokról, kimérákról, és egyéb dolgokról már nem is beszélve. A tudomány most egy olyan dologgal fog minket sokkolni, melyre nem vagyunk felkészülve.

A felvételek és képek felbontása az utóbb élvekben drasztikusan nőtt. Azonban nem csak a felbontás, hanem a kijelzők technológiája is alapos újításokon megy keresztül a következő években.

A Sussexi és Bristoli Egyetem közös projektje rendkívül érdekes, már-már megbotránkoztatóan forradalmi megoldása lehet a jövő vizuális megjelenítőinek a előfutára.

Az új, JOLED elnevezésű technológia abban hihetetlenül erős, hogy nem egy folyadékkristályokkal, és főleg nem egy zárt panelen belül hozza létre a képet, hanem kiemeli a síkból és áthozza a fizikai valóságba azt.

Ez így elsőre egy kicsit meredek lehet, úgyhogy érdemes megnézni a működését bemutató videót is, amint lent tekinthetsz majd meg.

A videón jól látható, hogy a kis golyók tulajdonképpen a pixelek funkcióját veszik fel. A levegőben lebegnek, mintha fizikailag is képpontok lennének.

A hatást létrehozásához elsőnek egy elektromos erőtérre van szükség, amit hanghullámokkal állítanak elő. Ezek nagyon nagy, az emberi fül számára már nem érzékelhető frekvenciájú hullámok (ultraghang), amelyeket képesek nagyon precízen befolyásolni.

A különleges, titánium-dioxid borítással ellátott golyók elektrosztatikus töltést vesznek fel, és a gondosan szabályozott térben úgy, arra mozognak, ahogy azt a kutatók szeretnék.

Ebbe mindenféle mozgás beletartozik, legyen szó forgásról, kikerülésről, vagy az egységes irányba való haladás is.

Ez persze így az első döbbenet utáni állapotunkban hamar felsejlik, mint kérdés: pontosan mire jó ez, és hol lehet majd alkalmazni?

Gondoljunk csak bele, ha majd több ezer ilyen képpont fog alkotni egy óriási vizuális display-t. Ezek pedig látványos, 3 dimenziós elemeket, mondhatni hologramokat hozhatnak létre. 

Felhasználhatóak lesznek a reklámiparban, de még különleges, útjelző táblákhoz is, melyeket animálni is lehet majd.

tudomány technológia technika


Megtekintések száma: 35990

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet