Ilyen szabályok vannak a szabadkőművességen belül: megszeghetetlen világelit?

2021. október 16., szombat




A világ legtitokzatosabb, és egyben legtöbbet vitatott társaságában bizarr, néhol megdöbbentő szabályok is vannak. Ismerd meg a szabadkőműves társaság tagjai számára követendő örök érvényű szabályokat!

Szabadkőművesnek lenni mindig is egyfajta speciális kiváltság volt. Nem akárkikből váltak szabadkőművesek, és jellemzően az arisztokrata réteg közül kerültek ki azok, akik aztán belépést nyertek ebbe a titkos társaságba.

A szabadkőművesekhez olyan ismert emberek csatlakoztak, mint Mozart, Goethe, Voltaire, Mark Twain, George Washington, Henry Ford, Louis Armstrong, John Wayne és Charlie Chaplin. Híres magyar tagok voltak Benedek Elek mesemondó, Karinthy Frigyes is.

De vajon milyen belső szabályok, milyen rend szerint éltek ezek az emberek, a tagok?

Aki csatlakozni akar a mozgalomhoz, ma is jó hírnevű szabad férfi kell, hogy legyen, nem lehetnek tartozásai és büntetve sem lehet. hazánkban is lehet csatlakozni, ám az alsó korhatár 24 év.

Az alábbi szabályok a szabadkőművesség szerves részét képezik, és a tagjai számára kötelezően követendők.

Hinned kell egy felsőbb hatalom létezésében. - A szabadkőművesség nem mondja ki, hogy ez Isten, Allah, vagy Krisna, vagy akár földönkívüliek.

Szabad akaratodból kell csatlakoznod, és nem kényszeríthetsz másokat, mások sem kényszeríthetnek arra, hogy csatlakozz. csakis saját akaratodból teheted azt.

A szabadkőművesek páholyába csak úgy nyerhet valaki bebocsátást, mint tag, ha előtte két szabadkőműves is eljárt a nevében. Vagyis mindig meghívásos alapon lehet tag valaki.

Fontos továbbá az, hogy szabad emberek legyünk, ha csatlakozni akarunk. Ennek így ma látszólag nincs értelme, de a múltban amikor még elterjedt volt a rabszolgaság, hatalmas szerepe volt ennek a kitételnek. ugyanakkor ma is értelmezhető a szabad ember kifejezés: amikor valaki szellemileg teljesen független másoktól.

A szabadkőműveseknek mindig a legjobb arcukat kell mutatniuk a világ felé, ezrét szinte kötelező jellegű a tagok számára a rendszeres jótékonykodás.

A szabadkőműveseknek a titkos találkozókon, üléseken mindig teljes szabadkőműves viseletben és egyenruhában kell lenniük, így tisztelve a hagyományaikat. Aki ezt megszegi, azt akár ki is zárhatják.

A szabadkőműves élet három alapkőre épül: a testvéri szeretetre, az igazságra és a jótékonyságra. Minden szabadkőműves megfogadja, hogy segít annak, aki hozzá fordul.

Az ember nem belép a szabadkőművesekhez, hanem szabadkőművessé válik, majd befogadja a testvériség. Ateista nem lehet tagja a páholyuknak. Nem kérdezik, hogy milyen vallás híve, de ahhoz, hogy szabadkőművesként beavatást nyerjen, elvárják a felsőbb lénybe vetett hitet.

OSZD MEG másokkal is!

érdekes érdekesség szabadkőművesek


Megtekintések száma: 386123





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet