Ilyen volt, ahogyan a Cseljabinszki meteor felrobbant Oroszország felett

2016. december 13., kedd




Ez a videó összeállítás a 2013 februárjában bekövetkezett meteorzáporról egyszerre látványos és hátborzongató. A még a légkörben széthulló űrszikla közel 17 méteres átmérőjű volt, és 300.000 kilotonna TNT felrobbanásának felelt meg az energia, amikor becsapódott.

Kétség sem férhet hozzá, hogy a modern kor hajnalán bekövetkezett valaha volt legnagyobb, és egyben legpusztítóbb, és egyben a j dokumentált meteor katasztrófa a Cseljabinszki meteorhullás volt.

Ennek során egy nagyobb, 17 éteres átmérőjű fémes meteorit lépett be a Föld légkörébe, majd egy Orosz város, Cseljabinszk felett hullott egy hatalmas lökéshullám kíséretében darabokra.

Az általa keltett kataklizma olyan erejű volt, hogy a Richter skála szerinti 2,7-es erősségű földrengés is követte, és a robbanás lökéshulláma rengeteg épület ablakát törte ki.

A robbanás következtében mintegy 1200-an megsebesültek, és nagyon nagy anyagi kár keletkezett, főleg az épületekben.

Az események után a jekatyerinburgi Urali Orosz Szövetségi Egyetem kutatói 52 darab fél–egy centiméteres meteoritdarabot találtak a Csebarkul-tó körzetében.

A jelenség remekül rávilágított arra, hogy mennyire könnyen tud úgy becsapódni meteorit a Földbe, hogy azt nem is érzékeltük még közvetlenül a becsapódás előtt sem.

Ez újra felvetette a vitát arról, hogy többet kellene költeni minden űrügynökségnek a költségvetésből arra, hogy az eget, és a potenciálisan veszélyes űrsziklákat, üstökösöket, aszteroidákat figyelje.

Bár ilyen eset elméletileg olyan ritka, hogy 100 évente egyszer fordul elő, a jövőben egyre gyakoribbá válhat, és csak a szerencsén múlik, hogy mikor csapódik egy nagyon sűrűn lakott területbe, vagy még rosszabb esetben egy épületbe.

hihetetlen video globális kataklizma kataklizma meteorzápor aszteroida becsapódás


Megtekintések száma: 30738





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet