Ilyen volt Stephen Hawking, mikor TÉNYLEG beszélt - archív felvételen szólalt meg, amikor a betegsége még nem hatalmasodott el!

2022. október 15., szombat




Megrázó egyben szomorú felvétel...

Tudtad, hogy Stephen Hawking egy időben még beszélni is kéeps volt? Ezt úgy értjük, hogy a betegsége térnyerése után is még nem sokkal tudott bánnia szavakkal.

Aztán nagyon gyors ütemben kezdett el leromlani az állapota, és az orvosai mindöszse néhány évet adtak neki, azt gondolták, hogy nem fogja még a 30éves kort sem megérni.

Természetesen midnenkire rácáfolt a fizikus zseni, azonban ahogy haladt előre az idő, egyre mozgás és beszédképtelenebb lett.

Hihetetlen gyorsasággal falta fel a betegség a képességeit. Fennmaradt azonban egy interjú, egy archív felvétel, melyen még hallani, milyen is volt Hawking eredeti hangja.

Stephen Hawking betegségénél fogva nem csak járásképességét, hanem csaknem minden testrészének kontrollját idővel elveszítette, amelyeket az agyi idegek vezéreltek (például a szívizmok mozgását automatikus reflexek irányítják, így azt nem érinti a betegség).

Az 1980-as években már csak jószerivel az egyik ujját, szemét és fejét tudta némileg mozgatni, ezért speciális motoros kerekesszékbe kényszerült.

A gégemetszés után a kommunikációs problémákra segítője, Brian Whitt talált megoldást.

Aki meg akarja nézni és hallgatni, ahogy beszél, az tekerjen a 3. perchez. Van benne valami félelmetes és egyben szomorú is. Szomorú, ahogy küzd a szavakkal, és félelmetes,hogy már ekkor kezdett elhatalmasodni rajta a betegség.

OSZD MEG másokkal is!

tudomány hihetetlen bizarr történelem stephen hawking


Megtekintések száma: 155497





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet