Ilyet még nem láttál! Kék fénnyel izzik a biciklis út Lengyelországban!

2016. október 10., hétfő




Lengyelországban van egy különleges, már-már hihetetlen látványt nyújtó bringaút, ahol nem te világítod meg az utat: az út világítja be a teret neked!

Apró innovációktól szép az élet. Főleg az olyanoktól, melyek nem csak és kizárólag látványosak, hanem nagyon hasznosak is.

Lidzbark Warmiński egy nem túl nagy közösség, egy olyan kisváros, ahol a kutya sem jár. vagy legalábbis eddig nem járt, mert újabban egyre több turistát látni arrafelé, szokatlan módon éjszaka, és biciklivel.

De ez nem véletlen, mert a település egy nem szokványos megoldással, egyfajta látványossággal lett gazdagabb, és került be a köztudatba.

Az autóút mellé lefektettek ugyanis egy megosztott sávot kerékpárosoknak és gyalogosoknak – ez idáig nem újdonság, bár persze már eleve remek hír, hisz a város fejlődését mutatja.

Ami viszont már mindenképpen újszerűbb, az a módszer, mellyel éjszakára is láthatóvá teszik az utat a rajta közlekedők számára.

Ez a különleges útburkolat foszforon alapul. A működése pedig zseniális: napközben a napfény feltölti az utat, aztán amint bealkonyodik, világítani kezd.

Az előzetes becslések szerint akár 10 órán át is képes fényt kibocsájtani, de ez évszaktól is függ.

Ahogy a képeken is látható, a biciklisávot teljesen befedi a speciális borítás, míg a mellette levő járdának a széleit világítja meg, valamint bizonyos távolságonként gyalogos piktogrammal jelzi, hogy oda ne tévedjenek más járművek.

A járda bár jelenleg még csak tesztüzemben működik, rengetegen látogatják a környékről, és sok turista is megrohamozza éjjelente.

Azon kísérleteznek a készítők, hogy a fényerősség hogyan a legmegfelelőbb, és milyen időjárási körülmények között a legteljesebb az élmény. Az sem megoldott még teljesen, hogy hogyan oldják meg azt, hogy a biciklik és cipőtalpak okozta kopásokat kiküszöböljék.

A járda jelenleg tesztüzemben működik, hogy különféle időjárási körülmények között megállapíthassák a világítás minőségét és a speciális effekt időtartamát, de arra is kíváncsiak, a folyamatos használat, például a kerekek és cipőtalpak által okozott súrlódás, az eső vagy a hó mennyiben károsítják a különleges burkolatot.

Nem kérdés, hogy mennyit hozzátesz a biztonságon az, ha lakott területen kívül, ahol eddig semmilyen kivilágítás nem működött, most ilyen segítséget kapnak a partizásból hazatérő fiatalok.

A jövőben ha ez a technológia kiforr, akkor mindenhol lehetne alkalmazni, és akár a közvilágítást is helyettesíthetik 20 éven belül az utcákon.

tudomány technológia technika hihetetlen


Megtekintések száma: 125299





Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet