Ilyet SOHA ne csinálj a nyers hússal! Az emberek 70%-elköveti ezt az egészségügyileg veszélyes hibát!

2017. december 23., szombat
Óriási egészségügyi kockázata lehet!

Valószínűleg sokaknál az a protokoll, hogy a nyers húst a sütés előtt még jó alaposan átmossák.

Egy nemrég végzett felmérés szerint a megkérdezett emberek kétharmada válaszolta azt, hogy megmossa külön a nyers húst, mielőtt előkészítenénk a sütéshez.

Ennél nagyobb hibát azonban aligha követhetnénk el, meg is mondjuk, hogy miért!

A húst ugyanis nem kell, sőt, nem is szabad megmosni elkészítés előtt, csak rosszat teszünk vele saját magunknak.

Persze elsőre ez így nagyon furán hangzik, de kutatások igazolják, hogy óriásin egészségügyi kockázata lehet annak, ha megmossuk a húst.

Látszólag ez elég ellentmondásosnak hangzik, de arról van szó, hogy így bár a húson tanyázó baktériumoktól megszabadulunk, azok szétterülnek a konyhában.

Ilyenkor ugyanis a baktériumok 80%-a is megtapadhat a mosogatóban, amiket később is csak nehezen tudunk kipucolni onnan, és felkerülhetnek még a konyhapultra is, vagy egyéb élelmiszerekre, ahol szaporodásnak is indulhatnak

A konyhánk hamar egy igazi baktériumtenyészetté válhat, és ebbe sokan bele sem gondolunk a hétköznapok során.

Ráadásul az is egy nagyon elterjedt tévhit, hogy egyszerű vizes mosással le lehet tisztítani a húst. A húson lévő baktériumok nagy része sem mosható így le a húsról, a húsban benne tanyázó bacilusokról pedig nem is beszélve.

Azonban mielőtt elkezdenénk aggódni, a kutatók azt is megtudták, mi a legjobb módszer erre: a sütés. Gyakorlatilag pofonegyszerű a megoldása a problémának, és nagyon nyilvánvaló is.

Sütés-főzés közben ezek mindenképpen elpusztulnak, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.

Ezt valószínűleg mindenki tudja, a sütés egy olyan aduász a konyhában, ami egyszerre segít az étel elkészítésében, és közben még "fertőtleníti" is az élelmiszereket.

A mostani kutatás mindössze arra a fontos lépésre akarta felhívni a figyelmet, hogy a hús sütés előtti átmosásával inkább ártunk, mint használunk.

Több milliárd baktériummal terítjük be a konyhánkat, és a hús maga nem lesz kevésbé bacilus mentes.

A kutatók egyébként a klasszikus tojás kérdést is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy szintén nem érdemes átmosni a tojásokat, mielőtt betennénk őket a hűtőbe, ugyanis ezzel lemossuk azt a természetes belső védőrétegek a héjáról, ami segít abban, hogy a tojás baktérium mentes maradjon.

OSZD MEG másokkal is!

hihetetlen egészség életmód figyelem


Megtekintések száma: 113619

Szólj hozzá Te is a cikkhez

Ez is érdekelhet